Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Guider till funktioner i Canvas

Här hittar du manualer och rekommendationer för hur du använder Canvas olika funktioner (i Canvasmenyn).

Startsida

"Startsidan" (Home) visas först i en kurs och är därför viktig för studenternas första intryck. Du som lärare hittar även en sidolist med bra funktioner vid kursuppstart.

Startsidan i Canvas

Moduler

Struktur och organisation i en kurs är uppskattat av både lärare och studenter. "Moduler" (Modules) i Canvas hjälper dig som lärare att skapa en lättförstådd kursstruktur av olika typer av kursmaterial i korrekt ordning. Du kan även sätta krav och förutsättningar på moduler och deras innehåll för att förtydliga och kontrollera studieordningen.

Moduler i Canvas

Sidor

Canvas Sidor (Pages) är kursens interna webbsidor. KTH rekommenderar att kursinformation läggs upp på en sida i Canvas hellre än att det delas ut i dokumentform. Sidor kan innehålla text, bilder, videor, länkar, listor, tabeller, matematiska formler och mycket annat.

Sidor i Canvas

Kursöversikt

Kurs-PM är viktigt för studenter före och under kursen och ibland även efter kursen, vilket är varför vi rekommenderar att det är lätt att komma åt för studenterna. Detta är varför vi rekommenderar att länka till kurs-PM från "Kursöversikt" (Syllabus) i Canvas.

Kursöversikt i Canvas

Uppgifter

Betygsgrundande uppgifter är ett måste i alla kurser och kan komma i många former, exempelvis uppsatser eller webbdesign. Canvasfunktionen "Uppgifter" (Assignments) kan användas för många av dessa former. Det går att specificera hur Omdömen (Grades) visas, vilka inlämningar som är tillåtna, inlämningsdatum och mycket mer.

Quiz

Classic Quiz avvecklas på obestämd tid

Vi rekommenderar att du använder quizmotorn “New Quizzes” då Canvas gamla quizmotor “Classic Quiz” kommer avvecklas i en flerstegsprocess. Det finns inget satt datum för när detta är klart utan KTH inväntar kritiska funktioner innan vi slutar stödja Classic Quiz. Nedan hittar du mer information om avvecklingen och hur du migrerar en Classic Quiz till New Quizzes.

Migration förklaras på Classic Quizzes

Classic Quiz avveckling skjuts fram på obestämd tid

Att skapa ett bra quiz kan vara en avancerad uppgift. Här hittar du information om hur du skapar bra inställningar för ditt quiz i Canvas två quizfunktioner, New Quizzes och Classic Quizzes. Du hittar även hur du skapar en bra fråga, hanterar frågebanker, modererar quizet och varierar studentuppgifter med slumpade frågor.

Omdömen

"Omdömen" (Grades) i Canvas presenteras översiktligt i bedömningsöversikten för lärare och studenter. Mer detaljerad bedömning görs i SpeedGrader för både "Uppgifter" (Assignments) och quiz, dock på lite olika sätt. Det går även att automatisera överföringen av omdömen i Canvas till betyg i Ladok.

Lärandemål

Med funktionen "Lärandemål" (Outcomes) kan du följa dina studenters utveckling i kursen, och studenterna kan se hur de själva ligger till utifrån kursens mål. Du kan aktivera en "Bedömningsöversikt för måluppfyllelse" (Learning Mastery Gradebook) för lärare och en "Studentöversikt för lärandemål" (Student Learning Mastery Gradebook) för studenter. Översikterna samlar studenternas prestationer och resultat kopplade till kursens mål eller kriterier.

Funktionen Lärandemål i Canvas

Personer

Under "Personer" (People) syns och hanteras olika användare, deras roll i respektive Canvasrum och grupper i Canvas. Normalt läggs användare in i canvasrum automatiskt via Ladok eller Kopps. Men det går även att lägga till användare manuellt, även för dem utan KTH-konton.

Grupper och sektioner i Canvas

Lägga till användare manuellt i Canvasrum

Anslag

Att publicera meddelande via funktionen “Anslag” (Announcements) är ett snabbt sätt att kommunicera viktig information till alla studenter på en och samma gång; antingen till hela kursen eller till enskilda sektioner.

Anslag i Canvas

Diskussioner

Tvåvägskommunikation med och mellan studenter fungerar bra i "Diskussioner" (Discussions). Diskussionsforum kan användas till olika syften, allt från en bedömd uppgift till rent socialt.

Diskussioner i Canvas

Inställningar

Ditt konto och dina kurser kan konfigureras i Canvas för att passa dina behov bättre.