Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Kontoinställningar

I globala menyn kan du komma åt ditt konto (account) i Canvas och ändra inställningar som gäller för just dig. Din profil, dina kontaktuppgifter, språket i Canvas och olika funktionsalternativ.

Din profil är hur du uppfattas

Varje gång du laddar upp eller skriver något i Canvas är ditt namn och din profilbild kopplade till det. Om någon klickar på ditt namn hamnar de på din profil. Detta är ett ypperligt tillfälle att låta de som klickat in på din profil lära känna dig bättre.

Så här kommer du in på din profil:

  1. Klicka på "Konto" (Account) i globala menyn.
  2. Välj "Profil" (Profile).

I din profil kan du ändra din profilbild, skriva kort om dig själv och lägga in länkar. E-lärande rekommenderar att du som lärare laddar upp en bild på dig skriver en introduktion i din profil. Försök ge dina studenter en uppfattning av vem du är som person. Du kan även lägga in en länk till avdelningen där du jobbar eller något annat du tror studenter kan se som intressant.

Profilbilden uppdaterar du genom att klicka på bilden och väljer en ny. Var noga med att kolla hur den klipps då den måste vara rund. Kom ihåg att spara.

Canvas har en guide för att lägga till profilbild till ditt konto (community.canvaslms.com) .

Din biografi är där du skriver om dig själv. Textredigeraren är enkel och hanterar bara text. Undvik att lägga in länkar där, lägg istället in dem i länkfältet under biografin.

Du kan även rekommendera dina studenter att fylla i sina profiler för att göra användningen av Canvas mer personlig.

Personliga inställningar och alternativ

Under "Konto" hittar du "Inställningar" (Settings) som leder till dina personliga inställningar i Canvas. Här kan du redigera:

  • språk (language)
  • tidzon (time zone)
  • kontaktvägar (ways to contact)
  • funktionsalternativ (feature options).

Viktigt! Vill du ändra andra inställningar än de i listan behöver du kontakta IT på it-support@kth.se .

Canvas kommunikation med dig: språk och kontaktvägar

Du väljer språk i Canvas genom att klicka på "Redigera inställningar" (Edit settings) i sidolisten och sedan väljer det språk du vill ha i rullgardinsmenyn vid "Språk" (Language). Det finns två viktiga saker att minnas när det gäller språk i Canvas:

  1. Språket tar ca tio sekunder innan det uppdateras. Laddar du om sidan på en gång efter du sparat språkändringen kommer Canvas fortfarande använda det gamla språket. Vänta och ladda om sidan igen.
  2. Språkinställningen gäller Canvas globala meny och kursmenyer i kurser där språket inte specificerats, d.v.s. språket är satt till "Inte inställt" (Not set). Innehåll skapat av exempelvis lärare eller studenter kommer inte översättas.

Överst i sidolisten finns två listor av dina kontaktvägar, vilket är de mejladresser och mobilnummer som Canvas kan kontakta dig genom. Du kan klicka på "+ E-postadress" (+ Email adress) eller "+ Kontaktmetod" (+ Contact method) för att lägga till en ny mejladress eller mobilnummer. Vill du radera något du lagt till kan du klicka på papperskorgen bredvid kontaktmetoden.

Funktionsalternativ (Feature options)

Funktionsalternativ är en lista av alternativ för olika funktioner utspridda i Canvas. De kommer inte i någon särskild ordning, men här är de grupperade efter vad de förändrar.

Ändra Canvas utseende

  • Högupplöst användargränssnitt med ökad färgkontrast på text, knappar osv. Gäller endast för menyer och text skapad av Canvas.
  • Understrukna länkar i navigeringsmenyer, översikt och sidofält, precis som för användarskapade länkar.

Inaktivera funktioner

  • Inaktivera timeout för "notisaviseringar" (alert notifications). De kommer inte längre försvinna efter en viss tid utan måste manuellt stängas ned.
  • Inaktivera gratulationsanimeringar, som annars visas vid inlämning av uppgifter.
  • Inaktivera kortkommandon för tangentbord, som kan störa för de som använder skärmläsare eller tangentbordsnavigering.

Export av kalkylblad

  • Inkludera "byteordningsmärke" (Byte-Order Marks).
  • Använd semikolon för att åtskilja fält, annars används kommatecken.
  • Identifiera automatiskt fältseparatorer.