Till innehåll på sidan

Funktionen Quiz i Canvas

Att skapa ett bra quiz kan vara en avancerad uppgift. Här hittar du information om hur du i Canvas två quizfunktioner, New Quizzes och Classic Quizzes, gör för att skapa bra inställningar för quizet, skapar en bra fråga, hanterar frågebanker, modererar quizet och varierar studentuppgifter med slumpade frågor.

Du kan navigera till sidorna om Quiz i navigeringsmenyn eller klicka på länkarna under respektive rubrik.

Skapa ett quiz

Canvas har två quizfunktioner. Här hittar du information om vilken du bör använda samt hur du skapar ett quiz och vilka yttre inställningar som finns och kan vara bra att använda. Exempelvis antal försök som tillåts, gräns för godkänt och hur man kan spara tid när man skapar ett quiz.

Läs om hur du skapar ett quiz .

Skapa en fråga

Här finns information om vad som är bra att tänka på då du skapar quizfrågor. Hur du gör för att lägga till en fråga samt vad som är bra att tänka på då du skapar felaktiga svar och feedback.

Läs om hur du skapar en fråga i ett quiz .

New Quizzes frågetyper

På dessa sidor finner du en överblick samt en kort presentation av varje frågetyp som finns i New Quizzes. Varje frågetyp presenteras med information om frågan samt med råd om rekommenderad användning.

Läs om Frågetyper New Quizzes .

New Quizzes frågebanker i Canvas

Här kan du lära dig hantera Canvas frågebanker i New Quizzes. Du lär dig hur du skapar och delar en frågebank, lägger till frågor i frågebanken och lägger till frågor från frågebanken i ett quiz.

Läs om New Quizzes frågebanker i Canvas .

Moderera New Quizzes i Canvas

Ibland behöver studenter få anpassade inlämningstider, extra försök på ett quiz eller återuppta ett redan inlämnat quiz. Här följer instruktioner hur det går till i New Quizzes.

Läs om Moderera New Quizzes i Canvas

Inställningar av quiz för examination

Canvas Quiz har ett flertal inställningar att ställa in. Vilken inställning som ska användas beror på hur quizet är tänkt att användas. Vid exempelvis examination i datorsal är det önskvärt att säkerställa att enbart studenter i salen kan öppna quizet. Det går både att låsa quizet så att en kod krävs för att få öppna det samt begränsa vilka IP-adresser som quizet får öppnas från. Det går även att blanda svarsalternativen och frågornas ordning, samt att styra när och vad studenten ska se för resultat.

Läs om Inställningar av Quiz för examination

Slumpade frågor

Vid större, bedömda uppgifter, exempelvis en tentamen, är det ofta fördelaktigt om studenterna inte får exakt samma frågelydelse. Där kommer slumpade frågor in och här kommer vi gå igenom det vi rekommenderar för slumpade frågor i Canvas.

Läs om hur du slumpar frågor i Canvas .

Inbyggd miniräknare

I Canvas New Quizzes finns möjligheten att aktivera en inbyggd miniräknare för studenterna när quizet skapas, vilket gör att studenterna kan stanna i quizet för beräkningsuppgifter. Miniräknaren finns i två varianter: “Enkel” (Basic) och “Vetenskaplig” (Scientific) kalkylator.

Läs om Miniräknare i Canvas New Quizzes .

Classic Quizzes

Classic Quizzes är Canvas första quizfunktion som just nu håller på att bytas ut till New Quizzes. Om du idag använder classic quiz är det dags att migrera dina quiz till den nya quizfunktionen, "New Quizzes". För tillfället är dock detta det bättre valet om du behöver använda CSV för studentresponsanalys, Canvas utvecklar fortfarande den funktionen för New Quizzes och funktionen förväntas bli publik under 2022 då Classic Quizzes tas bort.

Läs om Classic Quizzes  och om hur du migrerar quiz till New Quizzes.

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2022-03-18