Till innehåll på sidan

Återställ kursinnehåll i Canvas

När ändringar i kursinnehåll går fel, kurser råkar nollställas eller kursmaterial raderas finns det möjligheter att återställa och ångra ändringar i Canvas. Du kan återställa mycket själv, men vid mer komplicerade återställningar behöver IT-support involveras.

När du arbetar i Canvas ångrar du ibland ändringar du gjort och önskar att du kunde återställa innehållet. Oftast kan du göra det på egen hand, men ibland måste du kontakta IT.

Obs! Allt kan inte återställas, men ju tidigare du försöker något av dessa steg eller kontaktar IT, desto större är dina chanser.

Återställ innehåll på egen hand

De flesta ändringar av kursinnehåll kan återställas på egen hand på ett av följande sätt:

  • Återställ innehållssida från versionshistorik.
  • Återställ raderat innehåll med "/undelete".
  • Ångra import av kursinnehåll.

Återställ innehållssida från versionshistorik

Om du av misstag ändrade något på en innehållssida och sparade ändringarna, vad kan du göra? Lyckligtvis har innehållssidor i Canvas versionshistorik. Du kan återställa äldre, sparade versioner av sidan genom att välja alternativknappen och välja "Visa sidhistorik". Förändringar som inte sparats kan inte återställas.

För mer information: Hur ser jag sidhistoriken för en sida i en kurs? (engelska, Canvas Community) .

Återställ raderat innehåll med "/undelete"

Ibland raderar man av misstag en hel sida, uppgift, quiz eller fil i Canvas. Till skillnad från Sidor finns det ingen versionshistorik för kurser. I det här fallet kommer du inte att kunna återställa till en tidigare version eftersom sidan inte finns i din kurs längre. Men det finns fortfarande en lösning: du kan "undelete" (oradera) alla objekt som du har tagit bort av misstag för att återställa dem i din kurs.

För att återställa något måste du gå till kursens startsida och lägga till “/undelete” efter kursens webbadress. Till exempel om webbadressen för din kurs är:

canvas.kth.se/courses/1234

navigera till:

canvas.kth.se/courses/1234/undelete

Där ser du en lista med objekt som du nyligen tog bort. Välj det objekt du vill återställa till din kurs och klicka sedan på "Återställ". Gå tillbaka till din kurssida och du bör se att objektet har dykt upp igen i din kurs.

Observera att antalet objekt som finns att återställa är baserat på när du tog bort dem. Om du inte ser objektet på listan måste du kontakta it-support@kth.se  som kommer att arbeta med Canvas/Instructure för att få det att återställas åt dig.

Ångra import av kursinnehåll

Om du ville importera kursinnehåll från en annan kurs men valde fel, är din kurs nu full av oönskad data. Om du importerar fel innehåll till en kurs, eller importerar innehåll till fel kurs, måste du tyvärr manuellt ta bort och återskapa objekten efter behov.

Om skadan är betydande och du behöver göra om hela kursen, kontakta it-support@kth.se . IT-support tar sedan kontakt med Canvas/Instructure för att få kursen återställd för dig om möjligt.

Återställ med hjälp av IT

Stora förändringar, som en kursnollställning, innebär att hjälp krävs från IT-support.

Återställ en kurs som har nollställts

Om du nollställer en kurs som inte skulle nollställas finns det en god chans att IT kan ångra det misstaget. Kontakta it-support@kth.se  så snart som möjligt med följande information:

  • kursnamnet
  • kursutbudet.

Om du har en länk till kursen sparad någonstans (till exempel i din webbläsarhistorik) och inkluderar den när du kontaktar IT kommer de kunna behandla ditt ärende ännu snabbare.

Övriga frågor om återställning

Om du inte kunde återställa din kurs med hjälp på denna sida, kontakta it-support@kth.se . IT kommer att vidarebefordra begäran till Canvas/Instructure, och förhoppningsvis kommer ditt problem att lösas.

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2024-02-29