Till innehåll på sidan

Funktionen Anslag i Canvas

Att publicera meddelande via funktionen “Anslag” (Announcements) är ett snabbt sätt att kommunicera viktig information till alla studenter på en och samma gång. Antingen till hela kursen eller till enskilda sektioner.

Textredigeraren i Canvas (RCE)

Textredigeraren i Canvas kallas Rich Content Editor (RCE) och används av alla funktioner i Canvas.

Vill du veta mer om den kan du läsa genomgången av textredigeraren på Canvas Community .

Obs! Använd alltid de inbyggda funktionerna för att importera bilder, filer och specialtecken. Kopierar du in annat än ren text i textredigeraren riskerar det att inte sparas korrekt.

Din digitala anslagstavla med sökfunktion

"Anslag" (Announcements) är meddelanden som du som lärare skickar ut till din kurs, inte till individuella studenter. Det är likt en anslagstavla eller ett nyhetsflöde.

När du publicerat ett meddelande under Anslag i kursmenyn placeras det överst i listan av tidigare meddelanden, med ett publiceringsdatum och tid synligt. På denna sida kan du även sortera så du endast ser olästa meddelanden, eller söka med sökfunktionen efter det anslag du vill hitta.

Namnge anslagen tydligt, de visas även i studenternas "att göra"-lista.

Videogenomgång av Anslag

​Canvas har en video (på engelska) som går igenom hur Anslag skapas och redigeras. Tidsangivelser för informationen finns under videon och det finns en engelsk textversion av videon (community.canvaslms.com) .

Tidsangivelser för information i videon

  • 00.20 - Hitta anslag, sökfunktionen.
  • 00.40 - Radera anslag, stäng av eller sätt på kommentarer.
  • 01.05 - Skapa nytt anslag, alternativ.
  • 01.45 - Ändra kursnotifieringsinställningar, visa anslag på startsidan.

Rekommenderad envägskommunikation för viktig kursinformation

Anslag är kommunikationsalternativet som E-lärande rekommenderar i första hand vid envägskommunikation med studenter (när inget svar förväntas). Använd anslag för extra viktig information om kursaktiviteter, kursmaterial, intressanta kursrelaterade ämnen och information av logistisk karaktär. Till exempel:

  • "Föreläsningstillfälle flyttad"
  • "Omdömen finns nu tillgängligt"
  • "Era labbgrupper är följande"
  • "Rättelse av misstag under föreläsning".

Om kommentarer tillåts bör det enbart vara för att studenter ska kunna ställa förtydligande frågor som hela kursen bör ha kunskap om.

Utökad användning av Anslag

Du kan få mer kontroll av när, var och för vem kursens anslag visas genom olika inställningar.

Sektionsbaserad eller tidsbestämd publicering

Du kan välja att publicera ett meddelande under Anslag till hela kursen, eller till enskilda kurssektioner. Detta för att vara säker på att rätt personer får ta del av informationen.

Du kan även förbereda meddelanden du vet kommer behöva publiceras senare genom att tidsbestämma publiceringen. Studenterna kommer inte se ditt meddelande förrän det datum och den tid du bestämt passerat. De kommer inte heller se att det var en tidsbestämd publicering.

Visa flödet på startsidan

Du som lärare kan välja att visa ett flöde av de senaste meddelandena publicerade som Anslag på kursens startsida. Mellan ett och tio anslag kan ligga i flödet.

Om du vill visa detta flöde på startsidan rekommenderar vi på E-lärande att du visar tre anslag i flödet. Då kan du lägga upp flera meddelanden inom kort tid utan att oroa dig för att de studenter missar några av dem om de bara läser nyhetsflödet på startsidan. Har en student inte varit inne på kurssidan och missat en eller två anslag kommer de känna igen det tredje och veta att de inte missat fler. Väldigt få personer ser tre olästa anslag utan att dubbelkolla om det finns fler de missat.

RSS-flöden i och från Anslag

Under knappen "+ Anslag" finns en länk som heter "Externa flöden". Klickar du på den öppnas en sidomeny där du kan få tag på RSS-flödet från Anslag och även lägga till externa RSS-flöden.

Läs mer om att lägga till externa RSS-flöden på Canvas Community .

Läs mer om att prenumerera på Anslag som ett RSS-flöde på Canvas Community .

Obs! Tänk igenom en extra gång innan du lägger till ett externt RSS-flöde till ditt Canvas-rum. Du har ingen kontroll över vad som publiceras i externa RSS-flöden, och du vill inte fylla Anslag med irrelevanta meddelanden.

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2024-02-28