Till innehåll på sidan

Guider till funktioner i Canvas

Här hittar du manualer och rekommendationer för hur du använder Canvas olika funktioner (i Canvasmenyn).

Startsida

Det första som visas i en kurs är Startsidan (Home) och är därför viktigt för studenternas första intryck. Här finns även en sidolist med bra funktioner vid kursuppstart.

Läs mer om Startsidan i Canvas .

Moduler

Studenter vill ha en lättförstådd struktur på kurserna de tar och kunna hitta allt material på ett ställe i Canvas. Det hjälper "moduler" (modules) till med. Denna guide går igenom rekommendationerna för moduler och hur du kan anpassa dem till din egen kurs.

Läs mer om Moduler i Canvas .

Sidor

Om du som lärare någonsin delat ett dokument till dina studenter har du behov av "sidor" (pages) i Canvas, då KTH rekommenderar att information ligger upplagd på en sida i Canvas hellre än att det delas ut i dokumentform. Sidor kan innehålla bilder, videor, länkar, listor, tabeller och mycket annat.

Läs mer om Sidor i Canvas .

Kursöversikt

Kurs-PM är viktiga för studenter före, under och efter kursen. Därför rekommenderar vi att du skriver en kort sammanfattning av Kurs-PM i funktionen "Kursöversikt" (Syllabus) i Canvas och sedan länkar till Kurs-PM.

Läs mer om Kursöversikt i Canvas .

Uppgifter

Betygsgrundande uppgifter är ett måste i alla kurser och kan komma i många former, exempelvis uppsatser eller webbdesign. Canvas "Uppgifter" (Assignments) kan anpassas till dem. Det går att specificera hur "omdömen" (grades) visas, vilka inlämningar som är tillåtna, inlämningsdatum och mycket mer.

Läs mer om:

Quiz

Classic Quiz börjar avvecklas under 2022

Vi rekommenderar att du använder quizmotorn “New Quizzes” då Canvas gamla quizmotor “Classic Quiz” kommer börja tas ur bruk under 2022 i en flerstegsprocess. Datumen för de olika stegen i processen är som följer:

  • Sedan 2020 – Migration av Quizfrågor är möjligt.
  • Under 2022* – Migration av frågebanker blir möjligt.
  • När New Quiz har motsvarande funktioner* – Classic Quiz kan inte längre skapas.
  • Juni 2024* – Classic Quiz kan inte längre användas.

*Uppdatering 04/04: Canvas har skjutit fram datumet för nyckelfunktioner i New Quiz. Datumet för när Classic Quiz helt stängs ned har också skjutits fram till juni 2024.

Läs mer om Migration av Classic Quiz-frågor till New Quizzes .

Läs hela nyheten om avvecklingen av Classic Quiz .

Att skapa ett bra quiz kan vara en avancerad uppgift. Här hittar du information om hur du i Canvas två quizfunktioner, New Quizzes och Classic Quizzes, gör för att skapa bra inställningar för quizet, skapar en bra fråga, hanterar frågebanker, modererar quizet och varierar studentuppgifter med slumpade frågor.

Läs mer om:

Omdömen

"Omdömen" (Grades) i Canvas presenteras översiktligt i bedömningsöversikten för lärare och studenter. Mer detaljerad bedömning görs i SpeedGrader för både "uppgifter" (assignments) och quiz, dock på lite olika sätt. Det går även att automatisera överföringen av omdömen i Canvas till betyg i Ladok.

Läs mer om:

Personer

I funktionen "Personer" (People) i Canvas får du som lärare en överblick av vilka användare och roller som finns i ditt kursrum eller examinationsrum. Det går också att dela in rummen i grupper och sektioner. Normalt läggs användare in i canvasrum automatiskt via Ladok eller KOPPS. Men det går även att lägga till användare manuellt, även för dem utan KTH-konton.

Läs mer om:

Anslag

Att publicera meddelande via funktionen “Anslag” (Announcements) är ett snabbt sätt att kommunicera viktig information till alla studenter på en och samma gång; antingen till hela kursen eller till enskilda sektioner.

Läs mer om Anslag i Canvas .

Diskussioner

Tvåvägskommunikation med och mellan studenter fungerar bra i "Diskussioner" (Discussions). Diskussionsforum kan användas till olika syften, allt från en bedömd uppgift till rent socialt.

Läs mer om Diskussioner i Canvas .

Inställningar

Ditt konto och dina kurser kan konfigureras i Canvas för att passa dina behov bättre.

Läs mer om:

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2022-09-30