Till innehåll på sidan

Ny knapp i Canvas för inbäddning av videor från KTH Play och för Media Gallery

Bra att veta om KTH Play och Canvas!

Publicerad 2021-02-10

Inbäddning av video i Canvas fungerar dåligt på vissa webbläsare om videon kommer från KTH Play. För att lösa problemet finns det två knappar för "Embed Kaltura Media" och Media Gallery i en övergångsperiod. Detta börjar gälla den 11:e februari 2021. Läs mer om varför det händer och för att se hur detta påverkar dig.

"Tredjepartskakor" orsakar problem

Vissa webbläsare, exempelvis Safari, klagar på att tredjepartskakor (kort textinformation sparad i webbläsaren, "kaka", från någon annan än webbsidan eller användaren, dvs en "tredje part") används när den försöker spela upp videor från KTH Play, med resultatet att videon inte spelas upp.

För att lösa problemet kommer KTH Play från och med den 11:e februari 2021 ligga under KTH:s server (kth.se) istället för Kalturas (kaltura.nordu.net). För att inte störa videor som redan är inbäddade i Canvas kommer den gamla kopplingen finnas kvar i Canvas tills alla gått över till den nya versionen.

Gamla knappen har "do not use" först i namnet

Det kommer vara tydligt vad som inte ska användas i Canvas: det kommer stå "do not use" ("använd ej") framför namnet på den gamla knappen och länken.

Mer specifikt är namnbytet i kursmenyn:

  • Den gamla Media Gallery döps om till "(do not use) Kaltura Media Gallery".
  • Den nya Media Gallery kommer heta "Media Gallery". 
Skärmdump på knappen för den gamla Media Gallery
Gamla knappen
Skärmdump på knappen för den nya Media Gallery
Nya knappen

Namnbytet för inbäddning blir:

  • Den gamla knappen "Embed Kaltura Media" blir "Ω (do not use) Embed Kaltura Media".
  • Den nya knappen blir "Embed Kaltura Media".
Skärmdump på knappen för den gamla Embed Kaltura Media
Gamla knappen
Skärmdump på knappen för den nya Embed Kaltura Media
Nya knappen

Hur påverkar detta mig?

Gamla videor är opåverkade under övergångsperioden

Om du redan har videor inbäddade i Canvas kommer de inte påverkas. Övergångsperioden är över när inga aktiva kurser använder den äldre kopplingen, just för att inte störa pågående kurser. Det kommer dock vara viktigt att tänka på när kursmaterial kopieras från äldre kurser. Om det finns tid rekommenderar vi på e-lärande att du som lärare tar bort de inbäddade videor i din kurs som du tror kan komma att kopieras och lägger till dem igen med den nya knappen.

Visa nya Media Gallery i kursmenyn

Den gamla länken till Media Gallery i kursmenyn kommer sluta fungera, men innehållet i Media Gallery kommer vara opåverkat. Om du har den synlig i kursmenyn, kom ihåg att gå till "Navigation" under "Inställningar" för att gömma den gamla länken och visa den nya. Den gamla länken är den som det står "do not use" framför, den nya heter bara "Media Gallery".

Nya knappen för nya videor

När nya videor bäddas in i Canvas fungerar det bara med den nya knappen "Embed Kaltura Media", den gamla knappen öppnar ett fönster som bara visar laddningssymbolen. Se till att använda den nya knappen.

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-02-10