Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nytt i Canvas

Bra att veta för dig som är lärare!

Collage med Canvas logotyp och KTHs logotyp på vägg
Publicerad 2021-01-18

Testa en ny version av "Uppgifter", ny placering av Studentvy-knappen och en enklare innehållsredigerare. Här är några nyheter som är bra för dig som lärare att känna till!

Nytt utseende för "Uppgifter" i Canvas

Nu finns det möjlighet att aktivera en mer lättnavigerad version av Uppgifter. Det är främst studenterna som kommer påverkas av förändringen med den nya versionen då den bland annat förtydligar inlämningsprocessen. Uppdateringen med den nya versionen finns nu tillgänglig i Canvas för de som är intresserade av att aktivera den. Du kan fortfarande använda den gamla versionen om du inte aktiverar den nya versionen.

Vad är nytt?

När studenterna skickar in sina svar på en uppgift i Canvas kommer de nu tydligare att se en översikt av vilka steg som inlämningen kommer gå igenom och vilket steg de befinner sig på nu.

Kortfattat blir förändringarna:

 • "Inlämningsdatum" byter namn till det mer korrekta "förfallodatum", vilket skiljer sig från datumen som uppgiften är tillgänglig för studenterna.
 • En tidslinje visar vilka steg som är avklarade och vilka som är kvar att göra. Stegen som visas är: om uppgiften är tillgänglig (grön bock för tillgänglig, rött hänglås annars), om studenten laddat upp något, om studenten skickat in sin uppladdning och om inlämningen är bedömd.
 • Möjliga poäng för uppgiften visas endast om omdömet är valt att visas som "Poäng". 
 • Det är tydligare var studenterna ska ladda upp filer och det går att dra och släppa filer i en ruta för att ladda upp dem.
 • Att skriva in en text online behandlas nu likadant som att ladda upp en fil; när en text är sparad hamnar den i listan av uppladdade filer och måste sedan skickas in, precis som om de laddat upp en fil. I det gamla utseendet skickades textinmatningar in direkt, vilket gör att texten måste skrivas i en sittning.
 • När studenterna får tillbaka den bedömda uppgiften kan de direkt se all återkoppling i uppgiften (det du som lärare skrev i SpeedGrader), till skillnad från den gamla versionen som krävde att man klickade på tre länkar för att hitta det.
 • Förfallodatum och betyg är skrivna med större text än i det gamla utseendet, och skrivs på en egen rad för att tydligare synas.

Bra att känna till: det gamla utseendet visas om kamratrespons (Peer Review) är aktiverat eller om det är en gruppuppgift.

Hur aktiverar jag den nya versionen?

Du kan aktivera den på kursnivå såhär:

 1. Gå till "Inställningar" på vald kurs.
 2. Flytta dig till fliken "Funktionsalternativ".
 3. Aktivera "Uppgiftsförbättringar – student". [Engelska: "Assignment Enhancements - Student"]

Studentvyknappens placering

Vad är nytt? 

Studentvyn i Canvas har fått en mindre knapp och blivit tillgänglig från fler sidor. Tidigare har studentvyn endast kunnat aktiveras från startsidan och under inställningar, men nu finns knappen tillgänglig längst upp till höger på alla sidor studenterna har tillgång till, samt inställningar. Du kan numera se hur studenterna ser kursrummet/Canvas, utan att behöva gå en omväg via startsidan eller inställningar först.

Bra att veta!

 • Funktionaliteten för studentvyn är oförändrad, nyheten gäller endast knappens utseende och placering.
 • Knappen är mindre, har en symbol av ett par glasögon på sig och hittas längst upp till höger på skärmen, förutom under inställningar. Där ligger den fortfarande i sidolisten och ser likadan ut som tidigare.
 • I mobilvy finns studentvy-knappen endast under inställningar.

Ny innehållsredigerare i Canvas

(Uppdatering 19 januari 2021)
Den nya innehållsredigeraren i Canvas är nu aktiverad för alla (default). Den nya versionen har designats om för att vara mer lättnavigerad. Inga funktioner är borttagna, de har bara flyttats om. Se även tidigare nyhet "Ny innehållsredigerare i Canvas" (2020-12-08) . Du kan fortfarande använda den gamla versionen om du vill, följ då instruktionerna vi gav i tidigare webbnyhet och välj att avaktivera den nya versionen.