Till innehåll på sidan

Bevishantering och tillgodoräknanden

Här publicerar vi vad som kommit i tidigare uppdateringar av Ladok och som kan vara intresse för dig som användare. Större förändringar kommer även att kommuniceras ut direkt till berörda användare.

Nya funktioner

1 september 2021

Examen: Nu ligger kolumnrubrikerna kvar överst i bild i ett bevisärende när man skrollar nedåt i kurslistan, dispositionslistan och fotnotsvyn.

9 juni

Examen: Nu går det att skapa fördefinierade rubriker för examensbevis på det egna lärosätet i Bevisinformation.

Examen: Fördefinierade rubriker som skapats i Bevisinformation kan nu användas i bevisärenden.

17 februari

Examen: Nya automatiska fotnoter lanseras för tillgodoräknanden (olika för om grund eller mål tas med i beviset) och andra meriter som tas med i examensbevis. Dessa fotnoter måste aktiveras manuellt på lärosätet för att de ska börja gälla, och det går att anpassa formuleringen lokalt på lärosätet. Denna hantering sker i Bevisinformation -> Fotnoter -> Automatiska fotnoter. Det går även att redigera fotnoterna direkt i bevisärendet.

Förbättrade funktioner

22 december

Examen: I Bevisinformation följer nu tidigare val med bättre mellan de olika flikarna.

Examen: Om en fotnot har exakt samma benämningar på svenska och engelska som annan fotnot listas de nu på samma rad i fotnotslistan i bevisdokumentet.

8 december

Examen: Nu finns en första version av tillgänglighetsanpassning av de olika PDF:erna som ingår i en utfärdad examen. Det som nu framförallt syns är att filnamn och dokumenttitel (den titel PDF:en har då man öppnar den i visningsprogram för PDF:er) är förändrade. Exempelvis PDF för bevis har nu både dokumenttitel och filnamn enligt: bevisbenämningens namn + bevis + förnamn + efternamn, alltså t.ex. "Civilekonomexamen bevis Sven Svensson". (Vid sammanfogat dokument kommer dokumenttitel och filnamn bli enligt: bevisbenämningens namn + förnamn + efternamn, alltså t.ex. "Civilekonomexamen Sven Svensson".)

Examen: Nu visas fotnoterna på samma sätt i bevisdokumentet oavsett om tillgodoräkandemål av typen "Annan specifikation" har utbildningstyp eller ej.

Examen: Antal tecken för examensinriktning har begränsats till 4, för att Nya och SCB ska kunna ta emot uppgifterna.

Examen: För att i ett bevisärende markera att ett resultat ska ingå i examen kan man nu även klicka på utbildningskoden för önskat resultat, alltså inte enbart radens checkbox.

Examen: För moduler som lagts till i kurslistan i bevisärenden har nu borttagningsfunktionaliteten ersatts med en papperskorgsikon istället för en dropdown.

24 november

Bevisärende: Rättning så att ärendestatus visas korrekt även i de fall det tidigare visades felaktigt.

Examen: Nu kan benämning för bevisbenämning och beviskombination vara upp till 200 tecken lång. Observera att vid överföring till NyA bryts bevisbenämningen vid 140 tecken.

Examen: Nu kan benämning för precisering vara upp till 200 tecken lång. Observera att vid överföring till NyA bryts benämningen vid 140 tecken.

Examen: Nu kan dokumentet "The Swedish higher education system" ("UHR-bilagan"), som refereras till i Diploma Supplement, hämtas direkt i Ladok. Både versionen som gäller från 2007 och versionen som gällde före 2007 är möjliga att hämta. Lokala dokumentkonfigurationer behöver skapas utifrån dokumenten. Dessa måste sedan kopplas till de bevisbenämningar där de ska användas. Observera att dokumentmallarna kommer att vara tillgänglig först under dagen den 24/11 (dvs. inte direkt vid uppgraderingen).

10 november

Examen: Eventuell titel i bevis kommer nu i möjligaste mån att skrivas ut på samma sida som sin rubrik i bevisdokumentet, även i de fall dispositionsordningen inte är standard. Detta gäller så länge titeln ligger direkt under rubriken i dispositionslistan, alltså inte om exempelvis en kurs lagts in mellan rubrik och titel.

Examen: I bevisärendens kurslista har en kolumn för kurspaketering tillkommit.

Examen: Vid hantering av bevistyp och bevisbenämning i Bevisinformation visas nu preciseringsmöjligheter i alfabetisk ordning.

27 oktober

Examen: Det är nu möjligt att via Bevisinställningar ställa in hur titel ska skrivas ut på bevisdokument om originaltitel och alternativ titel är identiska. Om ingen inställning görs skrivs de ut som tidigare, alltså utskrift av både originaltitel och alternativ titel (rak och kursiv stil). Inställning kan göras för att bara skriva ut titel en gång, antingen med rak stil eller kursiv stil.

Tillgodoräknande: Koppling till kurspaketering fungerar lika vid skapande som vid rättning.

Tillgodoräknande: Tydligare felmeddelande visas nu om användaren försöker tillgodoräkna en hel kurs där studenten är registrerad.

13 oktober

Examen: Vid visning av en bevistyp i Bevisinformation sorteras nu utbildningstyperna efter kod. Vid redigering/nyskapande av bevistyp sorteras nu listan med de nationella examensgrupperna efter kod.

Examen: Nu finns möjlighet att lägga in en bakgrundsbild för bevisdokument (bevis, Diploma Supplement och yrkeslärarbilaga). För att kunna använda sig av funktionaliteten behöver lärosätena skicka in bakgrundsbilder i svg-format via ett beställningsärende (beställningsmallen "Konfigurera intyg eller bevis").

29 september

Examen: Nu finns möjlighet att dölja tabellkolumner i bevisärendets kurslista.

Examen: Nu ändras status i bevisärenden från "Tilldelad" till "Behandlas" vid fler händelser, t.ex. vid förhandsgranskning av bevisdokumentet.

Examen: Information om avbrott på kurspaketering (Huvudsaklig och Underliggande) visas nu vid koppling till och rättning av ett bevisärende.

För alla bevis och intyg som skapas i någon testmiljö skrivs nu en vattenstämpel ut med ordet "TESTMILJÖ".

15 september

Examen: I bevisdokumentet hålls nu alltid rubrik för titel och själva titeln ihop, så att titeln aldrig kan hamna på en annan sida än dess rubrik.

Examen: I bevisärendens kurslistor visas nu kompletterande uppgifter, såsom huvudområde och successiv fördjupning, även för mål i tillgodoräknande av typen kurs.

Examen: I TG-rutan som visas i kurslistan och i fotnotsvyn i bevisärenden, för kurser som har tillgodoräknande på del av kurs, visas nu information om att beslutsfattare eller examinator saknas i de fall då namn inte finns att tillgå när tillgodoräknandet eller grunden är inkonverterade från gamla Ladok. (Tidigare visades i dessa fall "Informationskonverterare Informationskonverterare " respektive "ik ik".)

Examen: Utseendet på tabellen i Fotnotsvyn har justerats gällande Benämning, Utb.kod, radbrytningar och format för TG Mål/Grund.

Examen: Nu finns möjlighet att via Bevisinställningar (i Bevisinformation) ange om bevisdokumentet ska produceras i en sammanfogad pdf, alltså bevis, DS, och eventuell yrkeslärarbilaga sammanfogat, eller om det ska vara separata filer. Detta kräver den nya systemaktiviteten "Bevis: Administrera inställningar för dokument".

Examen: I bevisärenden är nu kurslistans olika tabeller synkade så att bredden är densamma för dem alla, vilket gör att det ser mindre rörigt ut i de fall studenten har meriter av många olika slag.

Tillgodoräknande: Rättning av redan beslutade tillgodoräknanden går inte längre att koppla till kurspaketeringar med återbud.

1 september

Examen: Nu förhindras att en tom sida kan hamna sist i bevisdokumentet.

Examen: Nu visas titel på examensarbete (projekttitel) i ett bevisärendes dispositionslista på både svenska och engelska.

Examen: Nu kan alla automatiska fotnoter redigeras i bevisärende.

Examen: Nu lämnas alltid minst ett blanksteg mellan en lång kursbenämning och dess omfattning i kursbevis. Samma sak gäller också mellan en eventuellt lång betygsbenämning och examinationsdatumet.

Examen: Korrigering i examensbevis så att en fotnotssiffra för en benämning i beviset aldrig kan hamna ensam på en egen rad. Om benämningen är så lång att fotnotssiffran behöver flyttas till ny rad så flyttas nu benämningens sista ord ner tillsammans med siffran.

18 augusti

Bevisärenden: I kurslistan visas nu utbildningskod längst till vänster.

Bevisärenden: Summerad och vald omfattning visas nu både ovanför och under kurslistan, så att handläggaren slipper skrolla för att se informationen.

7 juli

Examen: Nu går det att i dispositionslistan redigera rubriker som ska med i ett bevisdokument. (Tidigare behövde man istället ta bort berörd rubrik och därefter lägga in en ny, ifall man ville ändra den.)

Examen: Kurspaketeringens kod visas vid rättning av utfärdat bevis.

Examen: I bevisärenden visas numera aktuell students e-postadress högst uppe till höger i ärendet, med en klickbar länk som öppnar ett nytt mejl i användarens standardmejlprogram.

Examen: För att förbättra prestandan så läses numer inte moduler upp från databasen om bevisinställningarna inte tillåter moduler i bevis.

Examen: Meddelandet som visas i bevisärenden vid borttagning/rättning av modulresultat som valts i bevisärendet har förenklats.

23 juni

Examen: Notering som skapas automatiskt då student ansöker om bevis har nu utökats med att visa information om preciseringar och beviskombination.

Examen: Ändring av meddelande i bevisärende vid rättning/borttagning av ingående resultat.

Examen: Kod för kurspaketering (huvudsaklig samt underliggande) visas nu i dropdownen vid koppling av dessa i ett bevisärende.

Examen: Åtgärdat dimning av knappar gällande rubriker i dispositionslistan när ett bevisärende är avslutat eller inte har tilldelats någon handläggare.

9 juni

Examen: Vid tillägg av kurs i bevisärendes kurslista läggs nu kursen till i dispositionslistan med sortering efter examinationsdatum. Har flera kurser samma examinationsdatum så sorteras de efter fler kriterier såsom benämning och kurskod.

Examen: Vid tillägg av kurs i bevisärendes kurslista följer nu eventuell rubrik det resultat den sist låg närmast före, vid sortering enligt standardordning. (Om manuell sortering av kursordning förekommit, så att dispositionsordningen är "Egen", kommer dock nytillagda kurser att hamna sist i listan, oavsett examinationsdatum, precis som tidigare.)

26 maj

Examen: Nu finns möjlighet för lärosätena att själva välja formulering av eventuell rubrik för titel (avhandling/examensarbete) i bevis. Detta styrs per bevistyp och görs i Systemadministration -> Bevisinformation -> Bevisinställningar -> Visa titel i bevis.

NOTERING: Då det uppstått osäkerhet kring om skulle genomförts backas den ändringen. Examen: Om titel på avhandling/examensarbete har samma benämning på originalspråk och engelska skrivs den nu bara ut en gång i beviset.

Examen: 31 maj: Backning av en ändring för hur titel visas i bevis (se ovan), som var tänkt att komma ut i version 1.68

Examen: Om annan merit används i bevis och den har knutits till extern part av typen svensk högskola visas nu automatisk fotnot även för den. Tidigare gällde den automatiska fotnoten endast externa parter av typen utländsk högskola.

12 maj

Examen: Grunder inom ett och samma tillgodoräknande sorteras nu inbördes såväl i bevisärendet som vid skapande av bevisdokument enligt i första hand examinationsdatum, i andra hand benämning och i tredje hand kurskod.

Examen: Nu tas den automatgenererade rubriken för examensarbete bort ur bevisärendets dispositionslista, och därmed även ur bevisdokumentet. ifall den kurs eller projekttitel som den hänvisar till tas bort. Detta behöver alltså inte göras manuellt längre.

28 april

Examen: Vid ändring av bevisbenämning för bevisunderlag behålls nu så många valda resultat i kurslistan som möjligt. De som inte behålls är resultat vars utbildningstyp inte finns i den nya bevisbenämningens uppsättning av giltiga utbildningstyper.

Examen: Om resultat som finns markerat i ett påbörjat bevisärende tas bort ur Ladok (makuleras) och därmed inte längre ska kunna ingå i kurslistan, så låses inte längre bevisärendet, utan resultatet rensas istället från kurslistan i samband med att bevisärendet öppnas nästa gång. Ett informationsmeddelande visar vilket resultat som tagits bort ur ärendet. Det skapas även en notering om detta i noteringsfältet längst ner i bevisärendet.

14 april

Examen: Nu visas även information om tillgodoräknanden för del av kurs i bevisärenden. Detta visas både i kurslistan och i fotnotslistan. Likaså visas även eventuellt TG på del av modul om modul har lagts till i bevisärendet.

Examen: Tabbordning för bevisärendens kurslista har justerats.

Examen: Exemplen som kan ses i administrationsgränssnittet för automatiska fotnoter är nu anpassade vad gäller angivelse av lärosäte.

31 mars

Tillgodoräknande: En informationstext har lagts till i dialogrutan när man ändrar ett tillgodoräknande, i de fall då aktuellt tillgodoräknande ingår i en utfärdad examen.

Examen: Nu räknas även eventuella "Andra resultat"med i omfattningen i bevisärenden, både när det gäller Summerad omfattning och Vald omfattning.

Examen: Nu kan man se hela bevisbenämningen om man hovrar över texten, både när ett bevisärende skapas och om man ändrar bevisbenämning för ett befintligt ärende.

17 mars

Examen: Nu behöver man bara klicka en gång för att ta bort rubrik eller examensarbete i dispositionslistan.

Examen: Nu behöver man bara klicka en gång på knappen i dispositionslistan för att växla mellan att visa mål eller visa grund för tillgodoräknande i beviset.

Examen: Nu fungerar dispositionslistan korrekt direkt efter att man lagt till ett modulresultat i den, utan att man behöver ladda om sidan först.

Tillgodoräknande: Nu utförs kontroll innan attestering så att tillgodoräknandeunderlag inte har ändrats av annan användare efter det att attestanten öppnade ärendet.

3 mars

Examen: Nu skrivs fotnot för beslutsdatum gällande mål i tillgodoräknande ut i beviset endast om variabeln "widthDatum" har ett värde i dokumentkonfigurationen.

Tillgodoräknande: Nu hindrar inte underkänt modulresultat att eventuellt tillgodoräknande på del av modulen kan tas bort.

Tillgodoräknande: Kontrollen av om användaren är behörig att lägga till ett visst mål i ett tillgodoräknandeärende görs nu direkt vid försök till inläggning av målet. Tidigare kontrollerades behörigheten först vid klarmarkera/attestera.

17 februari

Examen: Samma fotnot sätts nu inte två gånger i samma bevis även om två olika kurser tas med som tillhör olika studieordningar men har samma avvikande enhet för omfattning.

Examen: Om en automatiskt genererad fotnot blir för lång (över 2000 tecken, vilket kan ske vid väldigt stora tillgodoräknanden) kommer ett informationsmeddelande om att man behöver hantera fotnoten manuellt.

27 januari

Examen: Betavyn för fotnotshantering är nu ordinarie fotnotsvy. Den ursprungliga fotnotsvyn har tagits bort.

Viktiga rättningar

22 december

Examen: Fördefinierad dubbelsidig utskrift för bilagan "The Swedish higher education system", även kallad UHR-bilagan, är nu borttagen.

8 december

Examen: Nu fungerar det återigen att generera dokument för bevisbenämningar som innehåller slash-tecken ( / ). (version 1.80.5)

Examen: Det går nu att använda bilagan "The Swedish higher education system" i sammanfogat bevisdokument även då beslut fattas utanför systemet.

Examen: Nu blir det inte längre dubbla noteringar att ärende påbörjats ifall det första examenshandläggaren gör vid hantering av ärende är att förhandsgranska.

Examen: Om man valt att slå samman alla bevisdokument till ett och om den nya UHR-bilagan är med bland dessa, så får nu inte längre hela dokumentet titeln "The Swedish higher education system", utan istället benämns den efter aktuell bevisbenämning och studentens namn.

24 november

Examen: Rättat en bugg som medförde att vald kurspaketering inte syntes i dropdown efter att bevis blivit utfärdat. (22/11, version 1.79.2)

Examen: Problem med att fotnotslistan kunde orsaka onödig sidbrytning (med följden blank sida efter fotnoterna) är nu åtgärdat.

Examen: Nu visas informationsmeddelandet om skyddade personuppgifter ca 10 sekunder varje gång en handläggare med behörighetsprofilen "Bevis: Hantera bevis för student med skyddade identitetsuppgifter" öppnar ett bevisärende tillhörande en skyddad student.

10 november

Examen: I fliken "Fördefinierade texter" i Bevisinformation visas inte längre bevistexter från föregående vald bevisbenämning om den aktuella bevisbenämningen saknar bevismall. Då är det istället tomt.

Examen: Efter byte av bevisbenämning i ett bevisärende visas nu korrekta dokument när man förhandsgranskar.

27 oktober

Examen: I bevisärenden går det nu inte längre att ändra ordning i dispositionslistan efter utfärdande via knappen "Återställ till standard".

Examen: Nu krävs inte längre systemaktiviteten "Bevis: hantera lokal bevisinformation" för att lägga till moduler i bevisärendes kurslista.

Examen: För bevisärenden vars bevisbenämning inte har någon bevismall kopplad till sig (vilket kan förekomma i vissa gamla inkonverterade bevisbenämningar) så blev det systemfel ifall den aktuella bevistypen fått bevisinställningen "Alla dokument som hör till bevisärendet sammanfogas till ett" aktiverat i Bevisinformation. Detta är nu åtgärdat.

13 oktober

Examen: Rättning så att snabbkommandot ctrl+s även fungerar för att stänga dialogrutan efter att man bifogat en bilaga i ett bevisärende. Problemet fanns enbart om man använde Firefox.

Examen: För examen vars beslut fattas utanför systemet är nu inte längre knappen "Ta fram dokument" tillgänglig i bevisärenden redan i status "Inkommet", utan först efter att en handläggare blivit tilldelad ärendet.

29 september

Examen: Nu visas information om tillgodoräknande på del av kurs i bevisärenden, även för kurser från annat lärosäte.

Examen: Rättning så att titel som ligger på modulnivå inte tas med i bevisunderlaget om man väljer att ta med moduler i bevis, men inte väljer just den modul där titeln ligger. Om titeln ligger på helkursnivå tas den inte längre med om man enbart väljer att ta med moduler från aktuell kurs.

Examen: Notering läggs nu åter in bevisärenden i de fall som meriter som varit markerade i bevisärende blir ogiltiga via exempelvis byte av bevisbenämning eller rättning/borttagning av attesterat resultat.

15 september

Examen: Fältet för engelska fotnoter har i gränssnittet fått korrekt maxbegränsning av antal tecken som går att mata in.

Examen: Nu fungerar det återigen att flytta rubriken för examensarbete i ett bevisärende så att önskade kurser/titlar hamnar korrekt därunder i bevisdokumentet. (version 1.74.7 den 22 sept.)

1 september

Tillgodoräknandeärende: Rättat så att om bilaga tas bort så visas den inte längre i ärendet.

Examen: Nu kan man inte längre koppla en examen till borttagna kurspaketeringsantagningar (t.ex. om studenten lämnat återbud på en utbildning).

Examen: Förbättring är gjord vid tillägg av modul i examen så att filtreringen av vilka moduler som tillhör vilken kurs går på kursinstans istället för på kursbenämning. På så vis undviker man problem om två kurser har samma benämning.

Examen: Nu fungerar huvudcheckboxen i ett bevisärendes kurslista korrekt oavsett om någon av kursernas checkboxar är inaktiva p.g.a. att modul/moduler från aktuell kurs används i bevisärendet istället för hela kursresultatet.

Examen: Åtgärdat placering av omfattning för tillgodoräknanden i bevisdokument, som hamnat snett jämfört med övriga resultats omfattning i version 1.73. (version 1.73.7 den 9 sept.)

7 juli

Examen: Rättning så att den automatgenererade rubriken för examensarbete behålls i ärendet i de fall ett bevisärende innehåller två (eller fler) titlar och en av de berörda kurserna rättas/tas bort så att den och dess titel försvinner ur bevisärendet.

Examen: Rättat så att projekttitel inte längre riskerar att hamna ovanför rubriken "Examensarbete" om flera projekttitlar förekommer i samma bevisärende.

Examen: Rättning av ett fel som gjorde att det kunde bli systemfel i ett bevisärende vid viss hantering av kurser i dispositionslistan och kurslistan.

Examen: Förbättring av visningen i kurslistan när man markerar/avmarkerar kurser i ett bevisären

23 juni

Examen: I bevisärenden sorteras nu även meriterna i kurslistan på ett bestämt sätt, vilket löser problemet med att meriter tidigare ibland kunde "hoppa runt" i kurslistan vid ur- eller ibockning.

Examen: Ibland har gränssnittet visat upp flera "Släpp här"-markeringar när man drar runt kurser och rubriker i dispositionslistan i ett bevisärende. Detta är nu åtgärdat.

Examen: Prestandan har setts över i bevisärenden avseende kompletterande uppgifter genom att minska antalet datahämtningar.

14 juni

Examen: Prestandan har setts över i bevisärenden genom att minska på datahämtningar. ( (version 1.69.6, 210614)

26 maj

Examen: Rättning av ett fel som i vissa speciella fall kunde ge systemfel om man försökte redigera en autogenererad fotnot i ett bevisärende.

12 maj

Examen: Ett fel i fotnotshanteringen har åtgärdats, som gjorde att om en annan merit valts i kurslistan och den samtidigt också ingick i ett valt tillgodoräknande så kunde det bli en extra fotnot för ursprung i själva beviset, som inte syntes i fotnotsvyn i bevisärendet.

28 april

Examen: Nu känner bevisunderlaget av om "Annat resultat" har rättats så att utbildningstypen inte längre är giltig för beviset. Om så har skett rensas resultatet bort från kurslistan och ett informationsmeddelande visar vilket resultat som tagits bort, ifall det resultatet var markerat i ärendet. Det skapas även en notering om detta i noteringsfältet längst ner i bevisärendet.

Examen: Det går inte längre att utfärda bevis om ett ingående "Annat resultat" blivit rättat så att utbildningstypen inte längre är giltig för aktuell bevistyp, eller om någon av de ingående resultaten har tagits bort ur Ladok (makulerats).

Examen: Nu visas information om tillgodoräknande på del av kurs i bevisärendets kurslista även om tillgodoräknandet gäller modul som inte ingår i kursresultatets aktuella moduluppsättning, utan tillhör en tidigare kursversions moduluppsättning.

14 april

Examen: Om grund för tillgodoräknande gäller modul, och dess kurs har avvikande enhet gentemot bevisets enhet så skrivs nu den avvikande enheten ut korrekt i beviset. Tidigare användes felaktigt bevisets enhet.

Examen: Om rättning av "Annan merit" eller "Annat resultat" gjorts då dessa redan finns markerade i ett påbörjat bevisärende, och ändringen påverkar fotnoter för dessa meriter, så uppdateras nu fotnoterna korrekt om man bockar ur och bockar i berörda meriter i bevisärendets kurslista.

31 mars

Examen: Nu kommer korrekt enhet med i fotnoten för tillgodoräknande (då grund visas i beviset) även i de fall då målet är en "Annan specifikation" där man inte angett utbildningstyp utan endast angett enhet i fritext.

17 mars

Examen: Kontroller av att obligatoriska fält är ifyllda har förbättrats när man dokumenterar utfärdat bevis.

3 mars

Examen: Nu är problem med benämning för lärosäte i fotnoter i examensbevis åtgärdat. (version 1.62.2)

Examensbevis: Problemet med att fotnoter för betygsskala och/eller beslutsdatum för tillgodoräknande inte kom med i pdf:en ordentligt för vissa lärosäten är nu löst. Om felet redan uppstått i ett bevisärende så kommer fotnoterna dock inte tillbaka automatiskt, utan handläggaren behöver bocka ur och bocka i berörda kurser i bevisärendets kurslista igen för att trigga ny inläsning av fotnoter. Om det inte hjälper så behöver man skapa ett helt nytt bevisärende. (version 1.62.3)

17 februari

Tillgodoräknande: Rättning av ett fel som gjorde att det blev systemfel om man försökte använda ett Annat resultat utan omfattning som grund för tillgodoräknande.

27 januari

Examen: Rättning av ett problem i bevisärenden som gjorde att ändringar av fotnoter i vissa fall inte visades förrän efter manuell uppdatering av sidan.

Examen: Rättning av ett visningsfel som kunde uppstå i dispositionslistan i bevisärenden vid tillägg av modulresultat.

Innehållsansvarig:Katarina Tillman
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2022-01-12