Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utställning: Space Waves and a Tale

I utställningen Space Waves and a Tale presenteras delar av Alfvéns omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och inte minst hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen från 1966.

Tid: Ti 2022-10-04 kl 14.30 - 15.30

Plats: KTH Bibliotekets entréhall

Exportera till kalender

Vernissage: Space Waves and a Tale

Utställningen har vernissage den 4 oktober kl 14.30 och pågår sedan fram till 16 december. Ingen föranmälan krävs till vernissagen.

1970 tilldelades KTH-professor Hannes Alfvén (1908-1995) Nobelpriset i fysik för sina upptäckter och tillämpningar inom plasmafysiken. I utställningen Space Waves and a Tale presenteras delar av Alfvéns omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och inte minst hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen från 1966.

Aurora borealis

Alfvéns forskning tar oss till alla hörn i universum – från norrsken på jorden till norrsken på andra planeter, från solvind till stjärnvind, från plasmafenomen i laboratoriet till astrofysikaliska plasmafenomen i vår egen och andra galaxer.

Sagan om den stora datamaskinen är en framtidssatir och vision om ett samhälle styrt av datorer och är inspirationskälla till en nyskriven opera, The Tale of the Great Computing Machine. Operan har premiär i Reaktorhallen på KTH i december och spelas där under två veckors tid.

Som en del av utställningen Space Waves and a Tale bjuds du som besökare in till att blicka framåt och dela dina visioner om hur framtidens teknik kan komma att påverka våra liv och samhällen. Två studenter från Arkitekturhögskolan på KTH bidrar med en specialdesignad flexibel och hållbar utställningsmodul.

Utställningen är möjliggjord tack vare inlån från avdelningen för Rymd- och Plasmafysik, KTH och studentarbeten från BOOMERANG REXUS projektet.

BOOMERANG står för for non BOOM-deploying Experiment with a Return-to-launch-site Automated Non-propelled Glider.

Space Waves and a Tale produceras KTH Biblioteket med hjälp av projektgruppen för KTH 200 år, Operan The Tale, Avdelningen för Rymd och Plasmafysik och Arkitekturhögskolan.

Välkommen till KTH Bibliotekets entréhall och utställningen Space Waves and a Tale.

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2022-09-26