Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Användarhantering i Polopoly – Att sätta hemavdelning och skapa-rättigheter

Så här långt har vi bara hanterat grupper i Polopolys behörighetshanterare och vi har inte hanterat den behörighet som ger möjlighet att skapa nytt innehåll i systemet. Skapa-rättigheterna hanterar vi inom ramen för så kallade hemavdelningar. I samband med detta gör vi en inställning även på användarnivå.

Hemavdelning

En hemavdelning är ett centralt begrepp för användarbehörigheter i Polopoly. Hemavdelningen är användarens toppnivå i innehållsträdet och det är genom grupptillhörighet på denna nivå som användaren får behörighet att skapa nya artiklar och avdelningar på de platser där användaren har skrivrättigheter. I behörighetshanteraren är det nämligen bara i avdelningar av typen hemavdelning som man kan bocka i alternativet "Skapa" för en grupp.

Gör en avdelning till hemavdelning

Vi ser först till så att det finns en hemavdelning. Under ”Avancerat”-fliken i varje avdelningsmall finns en kryssruta för hemavdelning. Genom att bocka i denna kompletteras avdelningsikonen i innehållsträdet med en liten hussymbol. Det går nu att låta denna avdelning vara toppnivå i innehållsträdet för en användare och i denna kunna skapa innehåll.

Lägg till grupp med behörighet att skapa

I behörighetshanteraren lägger vi till en grupp som består av de användare som ska ha avdelningen som hemavdelning. Eftersom det är en hemavdelning kan vi bocka i att gruppen ska ha behörighet att skapa.

Koppla hemavdelningen till användare

När en avdelning har satts att vara hemavdelning får vi också upp alternativet "Användare och grupper" i avdelningsmallens knapprad. Klickar vi oss in här får vi under fliken "Användare" upp en sökruta där vi kan söka fram användare bland alla de som finns med i någon av Polopolys behörighetsgrupper. Du kan söka på personens namn eller användarnamn kopplat till KTH.SE-kontot. För varje person vi sökt fram anges vilken som är dennes hemavdelning. Webbansvariga med högre behörighet kan ändra användarens hemavdelning.

Vi har nu slutit cirkeln genom att lägga användaren i en skapa-grupp, lagt denna grupp på en hemavdelning och sett till så att denna avdelning matchar användarens hemavdelning.

Exempel: Redaktören Stina Andersson ska kunna skapa nya webbsidor under XYZ-skolan. Vi ser till så att skolans startavdelning är en hemavdelning genom att bocka i detta alternativ under avdelningens "Avancerat"-flik. I UG-Admin skapar vi gruppen app.cortina.skolor.xyz.skapa i vilken Stina blir medlem. Vi lägger gruppen till skolans startavdelning och bockar i att gruppen ska ha skapa-rättigheter. Vi klickar oss in i avdelningens inställningar för användare och grupper och anger att Stina Anderssons hemavdelning ska vara XYZ-skolan. När Stina loggar in i Polopoly kommer XYZ-skolan vara toppnivå i innehållsträdet. Genom att hon hör till en skapa-grupp som lagts på denna nivå i strukturen får hon nu möjlighet att skapa nytt innehåll där hon också har skrivrättigheter.

Separat skapa-grupp

Observera att för att få skapa-rättigheter på en plats i strukturen, det vill säga få upp knappen "Skapa" i en ifyllnadsmall, måste användaren också ha skrivrättigheter på denna plats.

Om vi låter behörighetsgruppen i exemplet ovan få inte bara skapa-rättigheter utan också möjlighet att skriva och ta bort innehåll får användarna i gruppen full behörighet till hela XYZ-skolans webbplats. Så vill vi kanske inte ha det. Vi kan därför vilja skilja på grupper med behörighet att skapa och behörighet att skriva. Vi gör då så här:

För att inte behöva hantera alltför många hemavdelningar och bevaka att alla enskilda användare har rätt hemavdelning med avseende på var i strukturen de ska jobba kan det vara praktiskt att alla användare som ska kunna skapa innehåll någonstans på skolans webbplats läggs i skapa-gruppen på skolans startavdelning och därmed får detta led som hemavdelning och toppnivå i innehållsträdet. Vi nöjer oss därför med att enbart sätta skapa-rättigheter för skapa-gruppen och som sagt i denna grupp lägga alla användare.

Skrivrättigheterna sätter vi istället på grupper som vi lagt på avdelningar längre ned i strukturen. Varje användare läggs alltså dels i den gemensamma skapa-gruppen och dels i de grupper som tar fasta på var i strukturen användaren kommer att jobba.

Exempel: Stina Andersson ska bara jobba med innehåll i skolans kalender. Vi skapar gruppen app.cortina.skolor.xyz.kalender i vilken Stina blir medlem. Den gruppen lägger vi till skolans kalenderavdelning i Polopoly. I behörighetshanteraren bockar vi i att gruppen ska ha behörighet att skriva och ta bort. Stina kommer nu endast att kunna skriva mot innehållet i kalenderavdelningen. Genom att hon också hör till skolans skapa-grupp som satts på hennes hemavdelning har hon också möjlighet att skapa nytt innehåll i kalendern. När Stina också ska publicera nyhetsartiklar lägger vi henne i den grupp som har skrivrättigheter på nyhetsavdelningen. Nya skapa-rättigheter behöver vi inte sätta, dom har vi redan satt högre upp i strukturen.

Observera att när användaren behöver jobba mot innehåll utanför skolans webbplats måste användaren få en hemavdelning högre upp i strukturen. Användaren behöver följaktligen då också finnas med i en skapa-grupp som är satt på den nya hemavdelningen. Användare som jobbar mot olika webbplatser och huvudingångar i Polopoly-strukturen har avdelningen ”Security Root Department” som hemavdelning och ligger med i någon av de många skapa-grupper som ligger på denna nivå.

Nya användare som läggs i en skolgrupp, alltså med förledet app.cortina.skolor.[skola] får med automatik rätt skolwebbplats som hemavdelning.