Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Skapa nyhetsartikel

Nyheter som ska visas i särskilda nyhetsavdelningar skapas med en variant av standardartikeln som heter nyhetsartikel.

Nyhetsartiklar skapas i strukturavdelningar ( detta av bestämda skäl ). I strukturavdelningen väljer vi i den första rullistan alternativet ”Artikel” och i den andra ”Nyhetsartikel”. Vi klickar på knappen ”Skapa”.

Fliken ”Allmänt”

En tom mall av typen nyhetsartikel öppnas i arbetsytan. Vi ger den nya artikeln en titel och ingress.

Nyhetsartikeln har också ett särskilt fält för underrubrik, s k ”nedryckare”. Under fliken ”Utseende” (se nedan) kan vi även bestämma att denna rubrik ska visas ovanför huvudrubriken.

Ingress- och brödtextfältet i nyhetsartikeln fungerar som i standardartikeln.

Längre ned i fliken finns ett fält för temarubrik. Det tema du anger här kommer visas under huvudrubriken, i anslutning till publiceringsdatumet.

Använda huvudbild

Under Allmänt-flikens rubrikfält finns möjlighet att skapa särskild huvudbild för nyhetsartikeln (även mediaspelare kan skapas). Under fliken ”Utseende” kan du positionera detta block i förhållande till övrigt innehåll på sidan. (Givetvis kan även bilder läggas i brödtextfältet, men dessa kan då inte positioneras ovanför huvudrubriken.)

Huvudbilden kan även visas om du listar nyheter via nyhetsblocket. Det sker via olika val i nyhetsblockets Utseende-flik.

Om du väljer att visa nyhetsblocket med trespaltsutseende behöver du i anslutning till den uppladdade huvudbilden kryssa i rutan "Använd artikeln som nyhetspuff". Nyheter som inte har detta val ibockat kommer nonchaleras av nyhetsblock med trespaltsvisning. Du bestämmer alltså själv vilka nyheter som ska visas i den här formen. Det är inte nödvändigtvis de tre senaste.

I nyhetsblock med trespaltsutseende kommer huvudbilden att visas med proportionerna 16:9. Det innebär att bilder som är högre än så kommer att beskäras. Nyhetsartiklar visas i bredden 868 pixlar när traditionell vänstermeny gäller. Det innebär att huvudbilden inte bör vara bredare än så. När en huvudbild med idealisk bredd på 868 pixlar skalas ned för visning i trespalt kommer den att motsvara proportionerna 16:9 om den har en höjd på 488 pixlar. Huvudbilder som är högre än så kommer att bli beskurna i nederkant i nyhetsblocket. 

Läs mer om nyhetsblocket .

Fliken "Taggning"

I den här fliken anger du nyckelord eller begrepp som beskriver innehållet i din artikel. Befintliga kategorier med samma begynnelsebokstäver visas i anslutning till fältet under inmatning. Du kan välja bland dessa kategorier eller skapa helt nya.

På den publika webben visas kategorierna som länkar i artikelns sidfot. Länkarna leder till en sida som listar andra artiklar på KTH:s webbplats med samma kategorisering. Använd med undantag för egennamn liten begynnelsebokstav när du matar in kategorier.

Via listblocket kan du skapa listor av artiklar baserat på deras taggning. Se rubriken "Taggsök" på sidan om blocket Lista .

Fliken ”Utseende”

Har du angett underrubrik eller infogat huvudbild under fliken ”Allmänt” väljer du här alternativ för hur dessa ska förhålla sig till artikelns övriga innehåll:

  • Titel följt av underrubrik, ovanför media = Turordningen blir titel - underrubrik - huvudbild - ingress
  • Underrubriken ovanför titel, följt av media = Turordningen blir underrubrik – titel - huvudbild - ingress
  • Media följt av titel och underrubrik = Turordningen blir huvudbild - titel - underrubrik - ingress

När vi är klara med artikeln klickar vi på knappen "Spara och infoga". Observera att det inte spelar någon roll var i avdelningen artikeln är positionerad. På webbplatsen är det publiceringsdatumet som avgör dess placering.

Redigerar du och sparar om en nyhetsartikel vid senare datum uppdateras inte publiceringsdatumet med automatik (som i fallet med standardartiklar). Om nytt publiceringsdatum ska gälla i samband med ändringar får du manuellt sätta nytt datum under Avancerat-fliken. (Tänk på att artikeln då kommer visas överst i nyhetslistorna och betraktas som nypublicerad. Något som du kanske inte vill ska vara fallet om du bara korrigerat några stavfel.)

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
KTH Taggar:
Innehållsansvarig:Robert Lawesson
Tillhör: Polopoly
Senast ändrad: 2024-02-09