Till innehåll på sidan

Campus som främjar gemenskap

Kvinna tar selfie av grupp med människor.
Caroline Arehult, vd Akademiska hus, tar en selfie med samtliga talare vid invigningen av Albano. (Foto: Christer Gummeson)
Publicerad 2023-09-20

Med tal, quiz och symbolisk vattning av en ek invigdes campusområdet Albano som ska stärka banden mellan KTH och Stockholms universitet, och främja Stockholm och Sverige som kunskapsnation.

Flera hundra personer hade slutit upp när Albano invigdes vid en ceremoni med tal i ena utkanten av campusområdet. Albano med totalt 70 000 kvadratmeter nya universitetslokaler står nu klart i det som ska bli en levande stadsdel ett stenkast från city.

– Det är inte varje dag man är med om invigningen av ett campus och jag är stolt över att få vara med här, sade Anders Söderholm , KTH:s rektor, och en av talarna för dagen.

Han betonade också närheten till KI och beskrev området som ett centrum för vetenskapsstaden Stockholm, som enligt honom kan konkurrera med världens främsta lärosäten.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm stad, som var med och tog första spadtaget år 2015, var inne på samma linje.

– Jag är glad över att vi äntligen kan inviga Albano. Det är en milstolpe för Stockholm som stärker staden som kunskapsregion och tillväxtmotor.

Sex personer vattnar ett träd.
Symbolisk vattning av trädet som planterades när bygget av Albano startade 2015.

På invigningsdagens agenda stod bland annat tal av två rektorer, borgarråd och landshövding, vd:ar för två fastighetsvärdar och ordförandena för studentkårerna. Efteråt gick de sex talarna till den ek som planterats vid byggstarten för åtta år sedan och vattnade tillsammans trädet.

Albano möter KTH:s och Stockholms universitets behov av moderna lokaler för samverkan, utbildning och forskning. Runt 14 000 studenter, forskare och medarbetare kommer att ha sin hemvist här. Campusområdet rymmer även restauranger, butiker och nybyggda student- och forskarbostäder.

På eftermiddagens program stod även invigningen av konstverket ”Future Island – Framtidens ö” och senare på kvällen föreläsningar på aktuella ämnen att genomföras i samband med en quiz- och pubkväll arrangerad av Stockholms universitets studentkår.

Aktiviteterna runt campusinvigningen fortsätter under torsdag till lördag med bland annat guidade visningar, öppet hus i studentbostäderna och rymdaktiviteter vid Vetenskapens hus.

Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2023-09-20