Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

”En manifestation för allas lika värde”

Människor på ett lastbilsflak med ballonger.
Academic Pride koordineras i år av KTH. (Foto: Erik Flygt)
Publicerad 2024-06-28

Lördagen den tredje augusti går Prideparaden genom Stockholm. KTH:s rektor Anders Söderholm kommer att gå i tåget under Academic Pride – ett samarbete mellan lärosäten och studentorganisationer i Stockholmsområdet.

– I år är det KTH:s tur att koordinera Academic Pride vars syfte är att stärka och visa vikten av inkluderade och jämställda arbets- och studiemiljöer inom akademin. Alla ska känna sig välkomna och inkluderade- något som också finns i våra övergripande mål, säger Anders Söderholm.

Har du gått i tåget förut?

– Nej, det ska bli kul- lär ju vara en riktig folkfest och jag får nog sällskap av några andra rektorer också.

Det är första gången en KTH-rektor deltar i Pride. Vad tänker du kring det?

– Jag ser det som en manifestation för allas lika värde och jämlikhet. Och därför känns det angeläget. Att den akademiska världen känns öppen för alla är också en kvalitetsfråga.

Academic Pride är ett samarbete kring Stockholm Pride mellan flera av Stockholms lärosäten och studentföreningar. Syftet är att synliggöra vikten av hbtqia+ frågor i högskolesektorn och på lärosätena, både vad gäller forskning och undervisning och vad gäller inkluderande arbets- och studiemiljöer.

Nätverket Academic Pride arrangerar även ett seminarium  under Stockholm Pride-veckan. Det handlar om hur situationen för transpersoner i Sverige förändrats, eller inte, under de senaste 50 åren? Seminariet kommer att modereras av Roh Petas, jämställdhets-, mångfalds- och lika villkorsstrateg vid KTH.

Tåget startar klockan 13 på Norr Mälarstrand med möjlighet till förhäng från klockan 10   och går till Östermalms IP.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2024-06-28