Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Fördjupad utredning av ny huvudman för Electrum

Ljust tegelhus med olika flaggor.
Ny huvudman och satsning på halvledare är det scenario som nu utreds vidare kring Electrumlabbets framtid.
Publicerad 2024-09-19

Satsning på utbildning och forskning kring halvledare och en ny huvudman. Det är ett troligt framtidsscenario för Electrumlaboratoriet i Kista. Enligt ett rektorsbeslut ska detta upplägg nu utredas vidare.

– Electrum kommer även fortsatt vara en KTH-etablerad infrastruktur, men genom att utreda huvudmannaskapet vill vi se om det finns möjligheter att bättre ta till vara hela kapaciteten hos Electrum som såväl forsknings- som innovationsmiljö, säger Anders Söderholm, rektor på KTH.

Bakgrunden till beslutet är den utredning som gjordes av Stefan Bengtsson, tidigare rektor på Chalmers, och som blev klar före sommaren. Han visade då i sin slutsats på fyra möjliga vägar framåt för Electrumlaboratoriets utveckling på lång sikt varav detta var en av dem.

– I scenariot ingår även att satsa på halvledarområdet och KTH ska med andra ord fortsatt ha ett stort forskningsengagemang nationellt och på EU-nivå när det gäller halvledarteknik. Det är också ett teknikområde där det finns stora europeiska ambitioner och där Sverige kan spela en stor roll. Electrumlabbet har unika egenskaper som är viktiga i detta sammanhang.

Ett byte av huvudmannaskap av den här typen har inte genomförts tidigare på KTH och därför behövs en fördjupad utredning för att se hur en sådan process kan genomföras.

Helene Rune, senior rådgivare på KTH, har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på direktiv för den fördjupade och fortsatta utredningen som bland annat inbegriper mål, förutsättningar, omfattning, resurser och involverade aktörer.

Senast den sista oktober ska projektdirektivet för utredningen vara färdigt, enligt rektorsbeslutet Beslut Electrum (pdf 95 kB)  . 

Text: Jill Klackenberg
Foto: Fredrik Persson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2024-09-19