Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Likvärdig examination

Vad menas med likvärdig examination? Vad behöver jag ta hänsyn till? Vad examinators roll och ansvar?

Likvärdig examination är examination som i möjligaste mån är gynnsam för alla, där hänsyn tas till tillgänglighet, jämställdhet, mångfald och lika villkor (JML), där ingen blir ensidigt gynnad eller missgynnad på grund av bakgrund, personliga egenskaper eller identiteter och att vi arbetar medvetet och aktivt för att så inte sker.

Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen skyddar bland annat diskriminering av studenter på Sveriges universitet och högskolor som har samband med:

  • kön
  • könsidentitet och uttryck
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder

I diskrimineringslagen står det att ingen student ska missgynnas när de söker till eller går på en högre utbildning som till exempel högskola och universitet. Högskolorna och universiteten ska därför aktivt arbeta för att alla studenter ska ha samma rättigheter och förutsättningar. Det är med andra ord lagstadgat att både lokaler, pedagogik (undervisning och kurslitteratur) samt övrig information ska vara tillgänglig och användbar för studenterna. Diskrimineringslagen säger:

Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Examination och bedömning av studentprestationer

Regleringen i sig utgör ett medel för att motverka diskriminering, och det är enligt diskrimineringslagen förbjudet att vid betygsättning, examination och liknande diskriminera någon. Det som krävs i denna del i fråga om aktiva åtgärder handlar om att på ett generellt plan säkerställa att kursplaner och andra regler för bedömningar inte riskerar att försämra möjligheterna för någon grupp. Det handlar också om att utbildningsanordnaren undersöker om det i det praktiska arbetet och tillämpningen av reglerna finns risk för att bedömningar av studenternas studieprestationer medvetet eller omedvetet påverkas av faktorer som har samband med någon diskrimineringsgrund.