Strategi för likvärdig examination: normkritiskt förhållningssätt
Ytterligare en strategi för inkluderande examination är att ha ett normkritiskt förhållningssätt, att vara medveten om exkluderande och privilegierande normer och att hitta andra betraktelsesätt än det normativa.

Bild: Nina Hemmingsson
Ett normkritiskt förhållningssätt kan till exempel innebära att du som examinator ser över hur du läser studenternas texter och bedömer deras insatser med avseende på bakgrund, kön, språkbruk, ålder, osv. Finns det t.ex. bedömningskriterier som tenderar att favorisera grupper? Finns det en norm för innehåll, former och möjliga tider? Du kan ge normkritisk återkoppling och lyfta fram till synes neutrala antaganden eller uppmuntra till och bedöma analyser ur olika perspektiv mer generellt.
Ett annat sätt att arbeta normmedvetet kring examinationer är att göra bedömningen anonymt. Stöd för anonyma tentor håller på att tas fram på KTH. I Canvas är det enkelt att göra en anonymisering vid bedömningen av ett quiz eller en inlämning. Instruktioner för anonymisering i Canvas. Som du minns från modulen om rättssäker examination måste av jävsskäl examinator kunna se namnet på varje student som ska betygsättas när själva beslutet tas. I det läget måste alltså anonymiteten röjas.