Otillåten påverkan
Arbete vid KTH ska kännetecknas av en trygg och säker arbetsmiljö. Tyvärr kan det ibland uppstå situationer där personal utsätts för försök till otillåten påverkan, exempelvis i samband med forskning, undervisning eller myndighetsutövning. Om du drabbas finns det stöd och hjälp att få.
Vad räknas som otillåten påverkan?
Otillåten påverkan syftar på försök att påverka någon på ett olämpligt eller olagligt sätt. Det kan inkludera påtryckningar, försök till mutor, utpressning eller annan otillbörlig inverkan på beslutsfattande och arbetsutförande.
Din trygghet är viktig
KTH ser allvarligt på otillåten påverkan och arbetar aktivt för att skydda sina anställda. Om du känner dig osäker eller utsatt, tveka inte att söka stöd – du är inte ensam, och det finns hjälp att få.
Om du har blivit utsatt:
- Rapportera händelsen
Meddela omedelbart säkerhetsavdelningen. Vid icke akuta ärenden som hanteras på kontorstid kan du kontakta sakerhet@kth.se, och i mer brådskande fall KTH:s larmnummer 08-790 77 00. Genom avdelningens Tjänsteman i Beredskap (TiB-funktion) kan du på så sätt få kontakt med någon från säkerhetsavdelningen dygnet runt. - Informera ansvariga
Kontakta någon med arbetsmiljöansvar och berätta om det som hänt. I första hand ska du vända dig till din närmsta chef, men du kan också ta kontakt med t.ex. HR eller ett skyddsombud.