Engagera dig som forskare – nå framtidens studenter genom Vetenskapens Hus
Att föreläsa om sin forskning för gymnasieelever eller möta gymnasielärare är ett fantastiskt sätt att rekrytera fler studenter och stärka KTH:s varumärke. Nu efterlyses fler engagerade forskare som vill samarbeta med Vetenskapens hus.
– Jag tror på de verkliga mötena, säger Anders Blomqvist, pedagogisk utvecklare i kemi på Vetenskapens Hus, som välkomnar fler forskare som jobbar med ämnena inom STEM.
Vetenskapens Hus – som firade 20-årsjubileum 2023 – startades med syftet att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. Under 2023 hade Vetenskapens Hus totalt 42 800 besök, främst elever från olika skolor men också lärare som vill fortbilda sig.
På KTH har Anders Blomqvist inom sitt ämne främst haft kontakt med Stefan Ståhl, professor i molekylär bioteknologi på CBH. Han har i sin tur dragit med sig andra forskare inom Life Science-området. Men Anders Blomqvist skulle gärna ha fler kontakter, på alla skolor på KTH.
– Min erfarenhet är att forskarna har blivit väldigt duktiga på att kommunicera sin forskning på ett roligt sätt. Jag är helt övertygad om att det finns många forskare på KTH som lätt skulle kunna leverera en föreläsning som kan engagera gymnasieelever, säger han.
Professor Stefan Ståhl tar ofta med sig My Hedhammar, professor i molekylär biovetenskap och Peter Savolainen, professor i genteknologi, när han föreläser. Då får eleverna tre föreläsningar om olika ämnen inom Life Science.
”Det är fantastiskt givande att få dela med sig av sin forskning till unga”
Stefan Ståhl kan intyga att det är roligt att möta skolelever. Han har inspirerat gymnasieelever att läsa bioteknik i mer än tio år.
– Det är fantastiskt givande att få dela med sig av sin forskning till unga, som kanske blir framtidens forskare. Det är verkligen stimulerande att höra deras nyfikna frågor som både rör själva forskningen och mycket annat. Det får mig att inse vilket kul jobb jag har, säger han.
Vetenskapens Hus sköter det praktiska
Att forskare har späckade scheman är ingen nyhet. Men eftersom Vetenskapens Hus håller i allt det praktiska behöver det inte bli särskilt betungande.
– Vi sköter alla kontakter, bjuder in skolor och står för lokal. Allt du som forskare behöver göra är att dyka upp med ditt material och din föreläsning. Du bestämmer själv hur mycket tid du har att lägga. Det är viktigt att du känner ”det här mäktar jag med”. Du ställer upp precis så mycket som du har tid med, säger Anders Blomqvist.
Han betonar att eleverna också uppskattar att möta doktorander, som är bra förebilder genom att vara närmare dem i ålder. Och att Vetenskapens Hus gärna hjälper till med att bolla innehållet i föreläsningarna, för den som känner sig osäker på vad som är rätt nivå.
– Vår uppgift är att hjälpa er att nå ut till den här målgruppen. Det viktigaste är att man tycker att det är roligt att föreläsa och dela med sig av sin forskning. Det är när eleverna ser att det lyser i ögonen på föreläsarna som de blir inspirerade. Då blir de själva nyfikna säger Anders Blomqvist, som jobbat på Vetenskapens Hus sedan 2007.
Samarbete och dialog för att nå fler
Under hösten blev Anders Blomqvist inbjuden till ledningsgruppsmötet på CBH och han gör gärna liknande besök hos andra skolor på KTH.
– Att få dra en punkt om Vetenskapens Hus och vad vi kan göra och få namn och ansikten på de som är ansvariga – det är en bra start på ett fortsatt samarbete, menar han.
Text: Åsa Karsberg