Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

”Medicinteknikdagarna är en jättebra och viktig mötesplats”

Vy över föreläsningssalen
Foto: Frida Lindberg, KTH
Publicerad 2023-10-18

Medicinteknikdagarna arrangerades i år av KTH i samarbete med Region Stockholm. Konferensen är en viktig mötesplats för akademi, vårdpersonal och medicintekniker, med möjligheter att både nätverka och dela kunskap.

– Den här konferensen är verkligen ett sätt att öppna upp för nya samarbeten, säger Matilda Larsson, professor och avdelningschef på CBH-skolan.

Under några dagar i oktober samlades 430 deltagare och 49 utställare i BioClinicum på Nya Karolinska i Stockholm för Medicinteknikdagarna. Konferensen – som år arrangerades av KTH i samarbete med Region Stockholm – samlar vård, forskare och medicintekniker. De fick ta del av ett gediget program med bland annat forskningspresentationer och paneldiskussioner.

CBH i programkommittén

I programkommittén satt CBH-skolans Matilda Larsson, Mats Nilsson och Seraina Dual. De ansvarade alla tre för varsin ”session” och modererade föreläsningar inom sitt respektive specialistområde.

Matilda Larsson talar sig varm för det viktiga i att personal inom sjukvård, forskare och medicintekniker får mötas.

– Det är viktigt att vi som jobbar med medicinteknik nätverkar, både att vi synliggör det vi själva vi gör och att vi får upp ögonen för vad andra gör. Medicinteknikdagarna är en jättebra och viktig mötesplats för det. Jag tror att många som var där för första gången i år blev förvånade över hur givande det är, den här konferensen är verkligen ett sätt att öppna upp för nya samarbeten, säger hon.

Flera av CBH-skolans doktorander medverkade i programmet med antingen poster eller presentationer. Programstudenter agerade salsvärdar under sessionerna och stöttade moderatorerna och en grupp studenter från Medicinsk teknik besökte konferensens utställning under en av dagarna.

Frida Lindberg, projektledare vid Institutionen för Medicinteknik och hälsosystem i Flemingsberg, sitter i MTF:s styrelse och i organisationskommittén för årets konferens. Hon tycker att det är roligt att konferensen har hittat tillbaka till sin ursprungliga storlek efter pandemin och att blandningen av deltagare ökar.

– Vi har verkligen eftersträvat att skapa en mötesplats inom medicinteknik för sjukvård, akademi, industri och samhällsintressenter och det är kul att utvecklingen av konferensen går åt det hållet, säger hon.

Inspirerande presentationer

Matilda Larsson tycker att det var väldigt hög kvalitet på presentationerna och nämner särskilt en föreläsning som gav inspiration.

– En av de mest intressanta föreläsningarna för min del var när Karin Dembrower från St Görans sjukhus berättade om en stor studie om AI och mammografi. I studien undersökte man hur bra två röntgenläkare presterade jämfört med en röntgenläkare och AI, samt enbart AI. Det visade sig att kombinationen röntgenläkare och AI presterade bäst och kunde hitta flest tumörer. Vi forskare på MTH (Institutionen för Medicinteknik och hälsosystem) jobbar ju med att utveckla den här typen av artificiell intelligens för tillämpning inom medicinsk bildbehandling. Det var oerhört häftigt att se att det går att implementera det här i stor skala.

Text: Åsa Karsberg

Matilda Larsson är professor och chef för avdelning för medicinsk avbildning. Frida Lindberg är projektledare vid Institutionen för Medicinteknik och hälsosystem. Mats Nilsson är universitetsadjunkt och programansvarig för högskole- och civilingenjörsutbildningarna i Medicinsk teknik på campus Flemingsberg. Seraina Dual är biträdande lektor vid avdelningen för Hälsoinformatik och logistik.