Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mikael om kvalitetssäkring på CBH

Publicerad 2020-03-11

Skolchef Mikael Lindström informerar om UKÄ:s utbildningsutvärdering på forskarnivå som dras igång under våren.

Vi har nyligen avslutat UKÄ:s granskning av KTH:s kvalitetssäkringsarbete och vi kommer att få besked om UKÄ:s beslut och bedömargruppens slutgiltiga yttrande i mitten av mars.

Nu är det dags för UKÄ:s utbildningsutvärdering på forskarnivå, som också ingår som en komponent inom det nationella systemet för kvalitetssäkring av högre utbildning. Den 17 mars är det uppstartsmöte med UKÄ. Då deltar vår FA Christina Divne och vår vice FA Inger Odnevall Wallinder tillsammans med KTH:s kvalitetssamordnare Magnus Johansson. På samman sätt som i tidigare utvärderingar används metodiken med självvärdering, baserad på bedömningsgrunder inom områdena:

  • Mikael Lindström. Foto: Jann Lipka
    Förutsättningar
  • Utformning, genomförande och resultat
  • Doktorandperspektivet
  • Arbetsliv och samverkan

De forskarutbildningsämnen som har valts ut är kemi med inriktningarna organisk kemi, analytisk kemi och fysikalisk kemi. Mycket har vi redan på plats och bedömargrupperna kommer att läsa alla doktoranders eISP (Individuella studieplaner) som en del i underlaget för att bedöma utformning, genomförande och resultat. Vi har också bra information för att kunna bedöma förutsättningar för forskarutbildningen, men den dokumenteras inte lika väl som eISP så därför kommer vi från den 1 maj implementera en process som vi har valt att kalla Grönt ljus. FA har lett arbetet med att ta fram processen under hösten 2019 och CBH:s ledningsgrupp har lämnat synpunkter vid flera tillfällen. Det är en självskattning av studiemiljön som huvudhandledaren gör via en enkel blankett. Vi kommer att återkomma med mer information den närmaste tiden.

Vi får frågor om bemanningen i verksamhetsstödet på CBH. Då vi finns på fyra Campus och alla inte kan vara synliga för verksamheten är det viktigt att vi hjälps åt. Administrativ chef Marie Larson kommer att se till att våra kontaktsidor på intranätet  uppdateras i en snabbare takt och vi kommer att göra det lättare att hitta till de sidorna från ingångssidan på vårt intranät. Detta löser inte alla era frågor om bemanning och vem man ska vända sig till men förhoppningsvis är det ett steg på vägen. Hör gärna av er till Marie Larson om och när ni har några frågor.

Mikael