Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anpassa, förändra & följa upp – flexibilitet och anpassning

Kom ihåg att milda till måttliga kvarstående besvär ofta återstår när man återgår i arbete, och att forskning har visat att det är bättre att komma tillbaka på deltid trots besvär.

Viktigt

  • Kroppen brukar reagera med ett stresspåslag vid mötet med arbetsplatsen, men mindre om den sjukskrivne har gjort några sociala besök innan första arbetsdagen.

Tips

  • Det brukar vara bra att börja på 25%, dvs 2 timmar per dag, det är något som sjukskrivande läkare och anställd gör upp och som ska godkännas av Försäkringskassan. Ofta tänker sig den anställda att den ska hinna utföra något av värde redan från början. Prata gärna om att den första tidens energi går åt till att befinna sig där, var extremt tydlig med den anställda att den inte ska prestera till en början.
  • Den anställda kommer troligtvis att oroa sig för två saker:
    1. ”Var det för tidigt att gå tillbaka?” Svaret är att stressymptomen oftast blir värre den första 1-2 veckorna, men sen ska de klinga av.
    2. ”Hur ska jag någonsin kunna jobba heltid, så slut som jag är efter 25%!?”. Här gäller det att ge hopp genom att berätta att tröttheten kommer bli mindre ju friskare personen blir.
  • Arbetsanpassning är den stora åtgärden i denna fas och här kan HR och företagshälsan utgöra ett bra stöd. Oftast är det bra med väl avgränsade uppgifter utan tidspress som relaterar till individens vanliga uppgifter. Se exempel på anpassningar nedan.
  • I övrigt är det viktigt att vara medveten om att ”en plan är en plan”. Den anställde behöver ta ansvar för att berätta vad som funkar och inte och chefen måste regelbundet följa upp. Det är i allas intresse att följa hur det går, så att man kan justera i tid och arbetsinnehåll och därmed undvika att den anställda blir sämre.

Förslag på arbetsanpassningar