Denna sida beskriver regler och rutiner för examensarbeten i våra program på grundnivå vid EECS.
Före examensarbetet
Information om övergripande riktlinjer, former, KTH-gemensamma mål och bedömningskriterier för examensarbete finns i KTH:s regelverk:
Examensarbete för studenter
.
Kurskoder
Varje program har en egen tillhörande kurskod som ska användas. Vilka krav som gäller för att få påbörja examensarbetskursen framgår av kursplanen för den aktuella kursen.
Alla studenter får information om examensarbetet genom informationspass under programmets gång och via deras programwebb. Generell information för alla studenter finns på
Studentwebben
.
Antagning och registrering på examensarbetskurs
Examensarbetet kan påbörjas i period 3 eller 4 i årskurs 3 på programmet. Studievägledare granskar studenternas behörighet och antar de som är behöriga till examensarbetskursen.
Studenterna kursregistrerar sig själva via Ladok. Under första veckan paras studenterna ihop och ges möjlighet att välja projekt och tilldelas därefter en handledare.
Studenter kan påbörja examensarbetet i period 3 eller 4 i årskurs 3 på programmet. Studenterna anmäler sig till examensarbetskursen via antagning.se och behörighetsgranskningen görs av antagningsenheten. Studievägledaren gör en manuell granskning av de som blir obehöriga för att kontrollera att allt stämmer. Studenterna kursregistrerar sig själva via Ladok.
Alla handledare som vill erbjuda ett kandidatexjobbsprojekt lämnar in projektbeskrivningar till kursledaren i september. Kursledaren sätter ihop i projektbeskrivningarna i en projektvalskatalog som sedan också presenteras för studenterna på ett informationsmöte i oktober. Studenterna väljer sju tänkbara projekt ur projektvalskatalogen 1-15 november (studenterna måste välja bland de erbjudna projekten, de kan inte komma med egna projektförslag). Kursledaren gör sedan den slutgiltiga fördelningen av projekten i december.
Studenter kan endast påbörja examensarbetet i period 3 i årskurs 3 på programmet. Studenterna anmäler sig till examensarbetskursen via antagning.se och behörighetsgranskningen görs av antagningsenheten. Studievägledaren gör en manuell granskning av de som blir obehöriga för att kontrollera att allt stämmer. Studenterna kursregistrerar sig själva via Ladok.
Kursansvarig samlar under hösten in förslag på examensarbeten från olika forskargrupper (med potentiella handledare) som presenteras för studenterna på ett informationsmöte i december. Studenterna har då tid att fundera på vad de vill göra innan kursen startar. När kursen börjar lämnar studenterna in sina exjobbsspecifikationer till kursansvarig, som baserat på dessa tilldelar handledare och examinatorer. Så långt det går försöker kursansvarig matcha de intressen som handledare har med studenternas förslag.
Examensarbetet kan påbörjas i period 3 eller 4 i årskurs 3 på programmet. Dock kan studenterna också välja att påbörja arbetet under nästföljande hösttermin.
Studenterna börjar med att hitta ett projekt och en examinator. Om någon har problem att själv hitta en examinator kan de vända sig till kursansvarig eller exjobbskoordinator för att få hjälp. Vid frågor, kontakta utbildningskansliet.
För att bli antagen till examensarbetskursen fyller studenterna i del 1 av
blanketten ansökan om examensarbete
. Blanketten skickas via e-post till studievägledaren som granskar behörigheten till examensarbetet. Vid uppfyllande av behörighetskravet signerar studievägledaren blanketten och skickar tillbaka den till studenten med uppmaning att uppsöka examinator för att fylla resterande information på blanketten.
Examinator fyller i uppgifterna på del 2 av blanketten. Det är viktigt att studenten är behörig (blanketten ska vara signerad av studievägledaren) innan examinator signerar blanketten. Examinator utser en handledare.
Studenten mejlar sedan den ifyllda blanketten till studievägledaren som antar studenten till examensarbetskursen. Studenten kursregistrerar sig via Ladok (alternativt via
webbformulär på Studentwebben
om det är utanför webbregistreringsperioden).
Under examensarbetet
Under examensarbetet färdigställer studenten bland annat en examensarbetsrapport och en självvärdering. Examensarbetsrapporten och självvärderingen ska lämnas in till examinator för bedömning. Studenterna ska också delta vid presentations- och oppositionsseminarier.
Canvas
Canvas används för information och kommunikation med studenter under kursens gång. Studenterna får automatiskt tillgång till kursrummet i Canvas när de antas till kursen eller läggs till manuellt av respektive kursansvarig/exjobbskoordinator (för kurser som har ett gemensamt kursrum).
Efter examensarbetet
När studenten har deltagit i presentationsseminarier och oppositionsseminarier med godkänt resultat ska studenten lämna in uppsatsen till examinator. Examinatorn plagiatkontrollerar och bedömer uppsatsen samt rapporterar in betyg.
Om en student har fått betyget ”F” på examensarbetet till exempel på grund av ej slutfört examensarbetet inom utsatt tid (ett år), eller bristande kvalitet, måste studenten göra om examensarbetet och utföra ett nytt examensarbetsprojekt. Detta nya examensarbete måste tydligt skilja sig från det tidigare underkända examensarbetsprojektet. Delar från det redan genomförda projektet kan, om möjligt, återanvändas i det nya examensprojektet, såsom litteraturstudien samt forskningsmetoder och metodologier. Studenten måste i så fall göra detta i samråd med examinator.