Tilldelning av forskningsmedel
KTH och Region Stockholm verkar för forskningssamarbeten som bidrar till att Region Stockholms centrala verksamheter stärks. Här kan du ta del av några av de forskningsprojekt som tilldelats forskningsmedel.
Beviljade projekt
Metod för bättre diagnos och behandling av hudcancer
Joakim Lundeberg, professor vid institutionen för genteknologi vid KTH leder ett forskningsprojekt med en analysmetod som kan förbättra diagnos och behandling för patienter med hudcancer.
Ny metod för att upptäcka multipel skleros, MS
Idén bakom forskningsprojektet är att identifiera vilka immunceller hos den enskilda patienten som hänger samman med utveckling av dennes sjukdom, något som är helt nytt.
Genetikens betydelse för sällsynta diagnoser
Ett av de beviljade projekten handlar om att förstå genetikens roll i sällsynta diagnoser som påverkar hjärnans utveckling. Målet med projektet är att utforma verktyg för att kunna diagnostisera fler patienter med sällsynta sjukdomar.
Effektivare tester för infektioner av virus och bakterier
Pojektet ska med hjälp av de nya teknikerna utveckla test som gör det möjligt att snabbt, kostnadseffektivt och användarvänligt analysera vanligast förekommande virus och bakterier vid akut luftvägsinfektion hos barn.
Projekt mäter luftkvaliteteten i tunnelbanan
Målet med projektet är att tillämpa algoritmer på insamlade och sammanställda data för att ta redan på vilka faktorer som påverkar partikelspridningen i tunnelbanan för att lättare fatta beslut om var det är mest effektivt att sätta in åtgärder som förbättrar luftkvaliteten.
Främja hållbara transportlösningar
Målet är att främja framtagandet av hållbara transportlösningar som ökar tillgängligheten och hållbarheten i städerna, minskar transportsektorns miljöpåverkan som helhet och i slutändan förbättra medborgarnas välbefinnande.
Effektivisera provtagning av nyfödda intensivvårdspatienter
Med sensorer av mikronålar som fästs direkt på huden mäta och analysera syre och koldioxid i det arteriella blodet (Arterial Blood Gas, ABG), vilket behövs för att avgöra lungfunktionen, eventuell sepsis och andra viktiga tillstånd hos patienten. Idag är denna provtagning komplicerad, dyr och smärtsam.
Förbättrad ultraljudsdiagnostik
Målet med projektet är att förbättra ultraljudsdiagnostiken av tumörer på äggstocken med stöd av AI.