Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hållbar användning av IT-utrustning

På den här sidan hittar du allmänna rekommendationer om hur du bör bruka din IT-utrustning, för att förlänga dess livslängd samt att minska energiförbrukningen vilket bidrar till ett mer hållbart nyttjande.

I grunden är KTH:s plattformsdatorer inställda på låg energiförbrukning. Trots det finns det ytterligare inställningar du kan göra för att minska energiförbrukning och andra saker du kan göra för att öka livslängden på din IT-utrustning. Vi har samlat dessa tips på den här sidan.

Om du behöver hjälp med en specifik inställning, så kontakta gärna oss på KTH IT-Support  så hjälper vi till.

Rekommendationer för datoranvändning  

Energisparande tips 

 • Stäng helt av skärmar, dockningsstationer och datorer när du inte använder dem, exempelvis över natten
  • Dra gärna ut alla typer av laddare från vägguttag när dem inte används då dom drar lite ström även om din enhet inte är kopplad till laddaren, eller ha dom och annan utrustning kopplade till en strömdosa med av och på knapp så du kan sätta strömdosan i "av läge" för att strypa strömtillförseln för alla inkopplade enheter.
    
 • Använd energisparläge i stället för skärmsläckare.
   
 • Minska ljusstyrkan på datorns skärm om det är möjligt vid datorbruk. Då spar du energi samt slitage på skärm och dina ögon samtidigt. Det finns gott om olika applikationer för att kalibrera dessa inställningar.
   
 • Stäng ner applikationer som du inte använder på din dator och se till att du skär ner på antalet aktiva flikar i den webbläsare. På det sättet minskas en dators generella energikonsumtion och batteriet håller längre på en bärbar dator.
   
 • Minska din kameras bildupplösning vid digitala möten eller stäng av kameran helt om du inte behöver synas på ett möte.
   

 • Servrar - De medarbetare som har någon form av datorserver som de själva hanterar rekommenderas att ta kontakt med IT-avdelningen för att hitta lösningar för att flytta över till virtuell server. Det finns både säkerhets-, brand- och energiskäl till detta.
   

Allmänna hållbarhetstips

 • Utrustning som kopplas in till din dator eller dockningsstation är väldigt känslig. Man bör därför hantera anslutningar varsamt. Kablar ska inte vara böjda eller sitta snett när de är anslutna, om dem gör det riskerar det att förstöra själva kabeln eller porten (USB-C anslutningar med dockningsstationer är extra känsliga).
   
 • Vid transport av en bärbar dator är det bättre att du stänger av datorn helt i stället för att bara stänga ner locket på den. På det sättet blir datorkomponenter strömlösa och slitage blir mindre.
   
 • Använd inte en bärbar dator på underlag som gör den för varm. Se i stället till så att datorns fläktar har utrymme (dem sitter oftast längst bak underst på en bärbar dator) för att dem ska fungera bra och därmed kyla ner datorn. Det finns också kylunderlag som ej går på el som man kan ha under datorn (fläktarna behöver fortsatt sitt utrymme hur som helst). Allt detta minska slitaget på komponenter och datorns energikonsumtion.
   
 • Återbruk av datorer samt mobila enheter. Vid KTH så skickar vi enheter som uppfyller återbrukskriterier till ett upphandlat tredjepartsföretag. På så sätt bidrar vi till hållbarhet av utrustning så att den kan återbrukas i stället för att direkt skrotas. Läs mer om rutinen för detta i följande pdf dokument: Universitetsgemensam rutin för utrangering av stöldbegärlig ITutrustning, AV-utrustning och mobiler (pdf 213 kB)

Rekommendationer för användning av mobila enheter

 • Använd batterisparläge när det rekommenderas.
   
 • Stäng ner de appar och tjänster som till exempel plats tjänster som inte används för tillfället på din mobiltelefon så dom inte används onödigt i bakgrunden.
   
 • Justera skärmens ljusstyrka för att begränsa energiförbrukningen samt inte irritera dina ögon och störa sömnen vid eventuellt kvällsanvändande.
   
 • Ladda batteriet oftare eftersom det visat sig att det är sämre för batteriet att det befinner sig på maximal laddning och ladda absolut inte mobilen över natten då det sliter som mest på batteriet.
   
 • Dagens mobila enheter har en lång livslängd. Fundera på om du måste köpa en ny telefon eller om du kan använda den du har under en utökad tidsperiod.
   
 • Dra ur strömdosan från vägguttaget när den inte används för att ladda din enhet, då den drar viss ström även när din enhet inte är inkopplad.