Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Så fungerar säkerhetskopieringen

KTH använder Crashplan för säkerhetskopiering av datorerna i klientplattformen.
Så här fungerar Crashplan.

Kontinuerlig säkerhetskopiering

Crashplans "kontinuerliga säkerhetskopiering" är ett mindre resursintensivt och diskret alternativ till traditionella säkerhetskopieringsprogram.

Den använder datorns inbyggda aviseringssystem för att upptäcka förändringar i data på hårddisken och komprimerar och krypterar data innan den skickas över nätverket, vanligtvis en gång i timmen.

Dessutom skannas hela disken en gång om dagen för att säkerställa att inga filer missas, vanligtvis vid lunchtid. Om datorn är avstängd kommer skanningen att ske senare på dagen.

Initial säkerhetskopiering, efterföljande skydd

När den första säkerhetskopian är slutförd så skickas endast ändrade bitar av en given fil vid senare backup. Dessutom tillhandahåller Crashplan, per enhet, deduplication (=finns flera identiska filer sparas bara en och övriga likadana filer i säkerhetskopieringsarkivet refererar till denna) för att göra säkerhetskopieringen effektivare.

Integriteten på dina säkerhetskopior kontrolleras regelbundet av programvaran. Eventuella fel i säkerhetskopieringsarkivet identifieras och originalfilerna säkerhetskopieras igen för att säkerställa skydd.

För att återställa data så används det säkra webgränssnittet när det gäller några få filer, och det dedicerade programmet för större återläsningar. Se Crashplan-dokumentationen för att lära dig mer om återläsning av filer.

Resurseffektiv

Crashplan använder minimalt med processor- och nätverksresurser när din dator används. Användare kan anpassa nätverksanvändningen för backupen för att förhindra störningar i hemnätverk också.