Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

USB-tillbehör för Zoom- och hybridsalar

Om din bärbara dator bara har USB-C uttag men utrustningen du vill ansluta har USB-A kontakter behöver du en USB-adapter eller en USB-hub. En USB-hub ger dig även fler USB-uttag, så du kan använda all din utrustning.

USB-tillbehör som hjälper dig använda mer teknik

Alla Zoom- och hybridsalar på KTH ansluts med USB-A kablar, vilket också är den vanligaste anslutningsformen för kompletterande mikrofoner  och webbkameror  som du som lärare kan vilja köpa in.

Det finns dock olika typer av USB-kablar och uttag, och om du använder kompletterande utrustning är det lätt att USB-uttagen på datorn tar slut. För att du ska kunna använda allt utrustning kan du behöva en:

  • USB-C till USB-A adapter
  • USB-hub.

Obs: Ibland kallas USB-A för USB, USB 2.0 eller USB 3.0, men de passar alla i samma uttag och fungerar på samma sätt.

USB-C till USB-A adapter

Om just din dator inte har möjlighet att ansluta med USB-A behöver du en adapter till den typ av USB-uttag som finns på din dator, oftast USB-C.

Foto på en USB-C till USB-A adapter i form av en kort kabel.
USB-C till USB-A adapter

En adapter är en kabel eller en lite platsbit med ett uttag av ena typen i en ände och en anslutningsdel av andra typen i andra änden. Adaptrarna är namngivna i formen "X till Y", med den typ av kabel som kopplas in i datorn skrivet först och det den översätter från sist. Dvs, "USB-C till USB-A adapter" gör att en USB-A kabel passar in i ett USB-C uttag.

Är du osäker på om du har USB-A eller USB-C, var vänlig läs på sidan Anslut med USB i Zoom- och hybridsalar .

Obs: Det finns USB-hubbar med inbyggd adapter, om du behöver både en adapter och fler uttag. Läs mer nedan.

USB-hub

Foto på en stor USB-hub med bara uttag för USB-A.
USB-A hub

Antalet USB-uttag på bärbara datorer varierar beroende på version och märke, och det är inte ovanligt att det finns färre än vad man behöver. För att öka antalet USB-uttag kan du köpa in en USB-hub, som också kan fungera som en adapter.

Det finns många olika varianter av USB-hubbar med olika anslutningskablar och uttag, så var noga att du väljer det du behöver. Se till att den USB-hub du väljer har:

  • rätt anslutningskabel (USB-A eller USB-C)
  • rätt uttag i rätt antal.

En del USB-hubbar kan ha många olika uttag, men bara ett fåtal av den sort du behöver. Läs igenom specifikationen innan du köper in USB-hubben.

Kontakt

Har du frågor om sidan eller behöver hjälp kan du kontakta it-support via e-post eller på telefon.

E-post: it-support@kth.se

Telefon: 08-790 66 00, knappval 1