Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anslut med USB i Zoom- och hybridsalar

Teknik ansluts ofta med USB-kontakter, men det finns flera olika sorter av USB så hur vet du om du har rätt uttag i din dator? Det är extra viktigt att veta i alla Zoom- och hybridsalar på KTH, eftersom där är USB-A den enda anslutningsformen. Denna sida förklarar skillnaden mellan de två vanligaste typerna av USB, USB-A och USB-C, och vad du behöver göra om du inte har rätt uttag.

Rätt USB-typ krävs vid anslutning

Den anslutning av USB som avses i hörsalar och övningssalar är av typen USB-A, men en del bärbara datorer (laptops) har bara uttag för USB-C. Om du har USB-C behöver du en adapter, och möjligen en USB-hub, vilket förklaras längre ned.

Har jag USB-A eller USB-C?

USB-A

Foto på anslutningsdelen av en USB-A kablen.
USB-A

USB-A är den större varianten. Uttaget i datorn är strax över en centimeter brett och rektangulärt, medan kablen har en rektangulär metallanslutning med två, små fyrkantiga hål på ovansidan och undersidan. USB-A är den typen av anslutning som är vanligast för webkameror, mikrofoner och headsets.

USB-C

Foto på anslutningsdelen av en USB-C kabel.
USB-C

USB-C är en mindre variant. Uttaget i datorn är strax under en centimeter brett och med rundade hörn, medan kablen har en tunn metallanslutning med rundade kanter och och inga hål på ovansidan eller undersidan. Bärbara datorer har mer och mer börjat gå över till att använda anslutningstypen USB-C i stället, främst tunna och slimmade bärbara datorer. USB-C är också vanligt bland mobiltelefoner och plattor.

Få korrekt uttag med USB-adapter eller USB-hub

Om just din dator inte har möjlighet att ansluta med USB-A behöver du en adapter, eller USB-hub, som ger dig möjligheten att ansluta på ett korrekt sätt.

KTH har inga adaptrar eller USB-hubbar tillgängligt, utan det måste du köpa in själv. För mer information, läs vidare på sidan USB-tillbehör .

Kontakt

Har du frågor om sidan eller behöver hjälp kan du kontakta it-support via e-post eller på telefon.

E-post: it-support@kth.se

Telefon: 08-790 66 00, knappval 1