Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ITM-skolans reformagenda

Hur ska ITM-skolan utvecklas under åren 2024–2026? Vilka strategiska satsningar ska göras för att stötta KTH:s mål och vision? ITM-skolans reformagenda ger svar.

ITM-skolan ska fokusera på att utveckla en detaljerad ekonomistyrning för att uppnå en ekonomi i balans samt att i samverkan med verksamhetsstödet ta fram bättre processer i syfte att förbättra kvalitet i kärnverksamheterna undervisning och forskning. Dessutom ska skolan:

  • Uppnå en ekonomi i balans
  • Utveckla våra processer
  • Ta fram en strategisk utvecklingsplan

Aktivt arbete för en ekonomi i balans

Skolan arbetar aktivt med att få skolans ekonomi i balans. Framförallt gäller det grundutbildningen som genererar stora underskott. Därför påbörjades ett arbete under 2022 för att minska lokalkostnaderna genom framför allt en förtätning av kontoren men även en minskning av de experimentella miljöerna. Varje institution tar fram en handlingsplan för perioden 2024–2027 för att komma i balans. Institutionerna kommer att komma i balans vid olika tidpunkter. Det är framförallt en av skolans institutioner som kommer att behöva en längre period för att kunna hämta hem tidigare underskott. Fokus i handlingsplanerna ligger på att komma upp i takbeloppet för grundutbildningen, att optimera skolans lokaler, ställa om fakulteten samt öka antalet forskningsansökningar. Handlingsplanerna tas fram på ett likvärdigt sätt för samtliga institutioner med hjälp av gemensamma mallar för uppföljning av takbeloppet, kursbudgetar och prognos fram till 2027. Prognosen kommer att uppdateras två gånger per år och baseras på registrering av samtliga ekonomiska kontrakt i CASE. Skolan har också tagit fram nyckeltal kopplat till ovan angivna områden.

Utveckling av processer i skolans nya organisationsstruktur

Skolan arbetar med utveckling av processer för ledning, styrning och kvalitetsarbete i skolans nya organisationsstruktur, exempelvis inom det samordnade verksamhetsstödet, den nya fakultetsnämnden och samverkansgrupper. Dessutom arbetar skolan med att utveckla rutiner och processer som möjliggör en implementering av KTH:s nyutvecklade kvalitetssystem.

Ta fram en övergripande strategisk plan

Skolan arbetar med framtagande av en övergripande strategisk utvecklingsplan innefattande såväl utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, som forskning och experimentella miljöer för att stödja KTH:s vision om en hållbar samhällsutveckling. Denna innefattar hur vi ska skapa en attraktiv, inkluderande och jämställd arbets- och studiemiljö. Framtidens utbildningsutbud Skolan arbetar strategiskt för att utveckla skolans utbildningsportfölj för framtidens ingenjörer och forskarutbildade, för framtidens industri och samhälle. Detta arbete utgår från våra starka forskningsområden som identifierar relevanta doktorsprogram och masterprogram samt dimensioneringen av dessa. Dessutom ska kursbehoven i kandidatdelarna av civilingenjörsutbildningarna identifieras baserat på förkunskapskraven i masterprogrammen.

Framtidens experimentella miljöer

Skolan arbetar strategiskt för att säkerställa att studenter inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt forskare har tillgång till avancerade och relevanta experimentella miljöer för att skolans utbildningar ska vara attraktiva för både nationella och internationella studenter. Detta är även relevant för att skolans forskare ska kunna konkurrera med forskare nationellt och i Europa för att attrahera forskningsanslag.

Läs hela KTH:s verksamhetsplan för 2024-2026