Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lüders band rockar skolfesten

Innan spelningen på SCI-skolfest 2023 (från höger): Armin, Helena, Erik, Sofia, Alina, Paloma, Magnus. Saknas: Philip
Publicerad 2024-05-15

Möt bandet som började som en grupp musikälskande doktorander och snabbt utvecklade sig till en energisk rockensemble. Med en unik blandning av egna låtar och covers, har de tagit SCI-skolans fester med storm. Armin Halilović, en av bandets grundare berättar om bandets resa, hur de väljer sina låtar och några minnesvärda ögonblick från scenen.

Berätta lite om bandet.

- Lüders band startade när jag och Philip träffades som nyblivna doktorander på KTH:s dåvarande institution för hållfasthetslära. Vi delade en passion för musik och fick tillgång till ett musikrum på skolan där vi kunde spela tillsammans dagligen. Snart anslöt Erik, en annan musikalisk doktorand som lärde sig spela bas. Vi började med covers men upptäckte snabbt glädjen i att skriva egen musik. Under pandemin skrev vi mycket och Victor, Eriks barndomsvän, anslöt som gitarrist och sångare.

Under vintern/våren 2022 kontaktade skolans dåvarande administrativ chef Helene "Sheriffen" Rune oss. Hon hade hört rykten om vårt band och undrade om vi ville spela på SCI-skolans sommarfest. Vi tackade genast ja! Helene nämnde att Klaus Kröncke, docent i matematik är även jazz-pianist, och föreslog att han kunde spela med oss. Vi var först tveksamma till att blanda jazz och rock, men efter att ha repat med Klaus insåg vi snabbt att det fungerade utmärkt. Samarbetet med honom gick strålande och spelningen blev en stor succé!

Med den erfarenheten och flera egenskrivna låtar ville vi spela mer, så vi tackade ja till skolfesten 2023. Sångerskorna Helena, Paloma och Alina anslöt. Klaus kunde inte delta, så vi fick hjälp av Eriks syster Sofia på piano och hans bror Magnus på saxofon. I år är line-upen förändrad och vi som spelar är: Philip Croné, Erik Jungstedt, Klaus Kröncke, Helena Samara, Paloma Ruiz de Castroviejo Teba och Armin Halilović.

Vilken typ av musik spelar ni och hur väljer ni låtar för skolfesten?

- Våra tankar kring låtvalen har förändrats över tid. Tidigare har vi velat få igång publiken snabbt efter en lång tre-rätters middag genom att börja med våra mest energiska och fartfyllda låtar. Vi har nu insett att detta kanske inte alltid är det bästa tillvägagångssättet, även om det har uppskattats av SCI-skolans äldre garde. Kort sagt, vi anpassar våra låtval efter vilka som är med i bandet och vad vi tror att publiken kommer att uppskatta. Vi blandar våra egna låtar med covers och varierar genrer från rock till soul och disco.

Vilken är den mest oväntade låten i er spellista just nu?

- Det kan jag tyvärr inte avslöja, det får ni se den 4:e juni.

Har ni några speciella pre-show ritualer innan ni går på scen?

- Omedvetet, ja! Vi brukar samlas utomhus på terrassen vid restaurang Proviant strax innan vi går på scen. Där värmer vi upp rösterna, får igång blodflödet i benen och pratar lite allmänt.

Kan ni berätta om en minnesvärd reaktion från publiken vid något av era tidigare spelningar?

- Ja, det finns massor! Men framför allt minns vi en gång när en person i publiken ville sjunga med i en av våra låtar (tror det var en Ebba Grön-låt). Han kom upp på scen, tog min mikrofon och lyckades samtidigt välta mitt stativ med noter och plektrum som flög över hela dansgolvet. Det var väldigt harmlöst och vi skrattar åt det idag. Stort tack för det minnet!