Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Anna Jerbrant utsedd till ny programledare för Framtidens utbildning

Från 1 november 2024

Foto: leende kvinna med vit tröja i KTH:s öppna biblioteksmiljö.
Anna Jerbrant. Foto: Ulrika Georgsson.
Publicerad 2024-10-29

Anna Jerbrant tar över stafettpinnen efter Joakim Lilliesköld i rollen som programledare för förändringsprogrammet Framtidens utbildning. Dekanus Sofia Ritzén var involverad i processen och delaktig i beslutet som fattades av rektor Anders Söderholm (tillika programägare) och gäller från 1 november 2024. Joakim Lilliesköld och Gunnar Tibert fortsätter som en del av programledningen som biträdande programledare.

Anna, du får sportfrågan: Hur känns det?

– Jag har alltid gillat att vara engagerad i utbildningsutveckling och har fått förmånen att arbeta med det utifrån olika roller de senaste 15 åren; både som PA för I-programmet, sen som pedagogisk utvecklare på ITM-skolan och under många år som skolans GA. Att bli utvald som programledare för ett så omfattande och strategiskt viktigt förändringsprogram och få förmånen att arbeta med strategisk utbildningsutveckling på KTH-övergripande nivå känns otroligt roligt. 

Förutom att under många år ha forskat och undervisat i projekt- och verksamhetsledning samt varit biträdande programledare för Framtidens utbildning, har Anna också varit 1:a vice skolchef på ITM, ansvarig för ITM:s flytt av Södertälje till Valhallavägen och metodstöd till hela campusflytten. 

Hur påverkar det utökade programledaruppdraget dina andra uppdrag?

– Från och med 1 november kommer jag inte vara 1:a vice-skolchef för ITM-skolan längre och projektledaransvaret för flytten av Södertälje campus kommer också lämnas över. Men jag kommer utöver programledarrollen självklart ha tid att både fortsätta undervisa och forska! Fortsätter Anna glatt. 

Programledningen för Framtidens utbildning är en temporär organisation, och har därmed inte någon formell eller etablerad process som exempelvis vid utseendet av skolchefer eller fakultetsrådsledamöter, men det har varit en öppen process som dekanus Sofia Ritzén varit involverad i. Sofia var även delaktig i beslutet.

Dekanus Sofia Ritzén var involverad i processen och delaktig i beslutet av Anna. Foto: Susanne Kronholm.

Sofia, kan du säga något om processen och motiveringen för valet av Anna?

– Det har varit en väl kommunicerad process där vi sökte efter en person som varit involverad i många olika uppdrag för att utveckla utbildning på olika nivåer; både kurs-, program- och övergripande nivå, det vill säga en kombination av egen utbildningsutveckling och ledningsuppdrag. Dessutom har vi varit måna om att hitta en person som är väl förankrad i KTH:s hela verksamhet och som kan förändringsledning. 

– Anna passar fantastiskt väl in i den beskrivningen på saker som vi letade efter. Vi trodde först att hon inte skulle vara tillgänglig, men vi är glada över att det löste sig med hennes tidigare uppdrag.

Joakim, som ”bytt plats” med Anna, vad tänker du kring den rådgivande gruppens, dekanus och rektors val av Anna som din efterträdare?

Joakim Lilliesköld, tidigare programledare för Framtidens utbildning, blir kvar i programledningen som biträdande programledare. Foto: Petter Wallebo

– Det är ett utmärkt val och jag är inte förvånad. Vi har ju båda varit med från början på den här resan med Framtidens utbildning – från det att utbildningsnämnden fick uppdrag av dåvarande rektor att ta ut en riktning för framtiden. Därför känns det ganska odramatiskt att både lämna över stafettpinnen till Anna. Jag kommer dessutom ha en fot kvar i programledningen. Vi kompletterar varandra bra, både personlighetsmässigt och i arbetssätt och ledarstil. Men jag tror att programmet och programledningen kan må bra av en “lite mer Anna” i det här läget. Med andra ord, jag är inte förvånad över valet av Anna. Samtidigt är det bra att det var en process – även om det i slutändan kanske blev lite mycket väsen för en ganska lite förändring. 

Så, Anna, vad händer nu närmast?

– Som det står om i beslutet kommer vi nu både fokusera på att följa upp resultaten från årets utvecklingsarbete, samt börja planera arbetet inför nästa år som vi beskrivit bl.a. i vår halvårsrapport, och samtidigt jobba med utveckling av vår organisation och arbetssätt eftersom programmet nu är i en fas där det behövs lite mer struktur och systematik för uppföljning och kunskapsdelning i relation till ramverket.

Berättat för: Sofie Kim

Så här gick valet av ny programledare till

  • Senvåren 2024: Uppdragsbeskrivning och kravprofil togs fram av programledningen och en rådgivande grupp bestående av dekanus Sofia Ritzén, vicerektor Stefan Östlund, biträdande universitetsdirektör Fredrik Oldsjö och gruppchef Anna Aminoff;
  • juni–aug 2024: Öppen utlysning Sökes: ny programledare till Framtidens utbildning ;
  • sep 2024: Intervjuer med aktuella kandidater genomfördes av Dekanus Sofia Ritzén, biträdande programledare Gunnar Tibert, programkoordinator Per Fagrell och programledare Joakim Lilliesköld (ej med på intervju med Anna Jerbrant);
  • rektor får det enhälliga förslaget av gruppen som intervjuat kandidater, och efter samråd med övriga i den rådgivande gruppen, att Anna Jerbrant föreslås till ny programledare för Framtidens utbildning;
  • 15 okt 2024: Beslut av rektor Anders Söderholm vid beslutsmöte Beslut om programledning för Framtidens utbildning (V-2024-0830 Ks 3.1) .