Framtidens utbildning får förstärkt programorganisation
Programledningen för förändringsprogrammet Framtidens utbildning. Från vänster till höger: Daniel Koch, Gunnar Tibert, Sofie Kim, Per Fagrell, Anna Jerbrant, Mats Nilsson och Joakim Lilliesköld. Foto: Jon Lindhe, KTH.
Publicerad 2025-01-29
Anna Jerbrant, ny programledare från 1 november 2024, kommenterar den nya programorganisationen och planerna för våren. Den nya organisationen ska ge programmet bättre förutsättningar att hantera den omfattande projektportföljen och alla övergripande förändringsinitiativ på ett strukturerat sätt för att stödja KTH:s långsiktiga visioner och mål.
Vad de nya biträdande programledarna ser fram emot
Daniel Koch, ABE: "Att kunna bidra med kunskap och erfarenhet från att bedriva utbildning som har annan karaktär än mycket av KTH:s undervisning. Samtidigt är min erfarenhet att det går att lära sig väldigt mycket kring pedagogik i kontakt med andra utbildningar, både för att förstå styrkor och svagheter i egna metoder och i att se nya möjligheter."
Mats Nilsson, CBH: "Att på nära håll kunna påverka hur programmet utvecklas och förhoppningsvis blir en större angelägenhet för många skolor i samverkan"
Strax före jul 2024 skrev rektor under beslutet om en förstärkt programorganisation. Efter att Anna Jerbrant (ITM) utsetts till programledare för förändringsprogrammet Framtidens utbildning har en viktig uppgift varit att ta fram förslag på en ny organisation och förankra den hos programmets styrgrupp och KTH:s fakultetsråd.
Nya utmaningar och utökat uppdrag
Med en växande projektportfölj och nya uppdrag ökar behoven och vikten av bättre representation och struktur för att kunna hantera uppdragen. Därför kommer programledningen få representation från alla skolor, en referensgrupp från verksamhetsstödet inrättas och rollen principledare ska tillsättas.
Sedan etableringen har fler än 50 utvecklingsprojekt som på olika sätt berör alla fem skolor på KTH initierats inom Framtidens utbildning.
– Rektor uttryckte redan från början en önskan att projekten skulle kunna bli uppskalningsbara utanför institutionen eller skolan. Vi har sett att det ställer helt andra krav på styrning och projektmetodik – därav förstärkningen av programorganisationen, säger Anna Jerbrant.
Med förstärkningen av två nya programledare, görs en arbetsfördelning mellan programledarna; Joakim Lilliesköld (EECS) och Gunnar Tibert (SCI) blir vice programledare. De nya biträdande programledarna Mats Nilsson (CBH) och Daniel Koch (ABE) kommer få mer ansvar över vissa delar av projektportföljen.
– Vi är oerhört glada över att ha representanter från alla skolor i programledningen, samtidigt som vi får in personer med kompletterande erfarenheter och kompetenser.
I tillägg ska det utses 13 principledare, huvudsakligen från redan involverade i programorganisationen, som kommer få ett principområdesansvar för att få till tydligare fokus på framdrift inom principen och kunskapsdelning.
– Vi behöver bättre koordinering av initiativ och aktiviteter som pågår i utvecklingsprojekten – då blev det naturligt att organisera utifrån strukturen som ramverket erbjuder, fortsätter Anna.
Planerna för våren
I en föränderlig när- och omvärld kan planer ändras snabbt. Men det som ligger på bordet idag är att programledningen utse principledare, introducera de nya till programorganisationen, driva podden ”Fikasnack om framtidens utbildning”, fortsätta stödja pågående utvecklingsprojekt och initiera process för nya projekt på varje skola under 2025. Man kommer också jobba vidare med extern benchmarking och utbyte med andra lärosäten (främst Chalmers och NTNU) samt öka samarbetet med till exempel FEEAF*.
– Dessutom har vi nyligen fått i uppdrag att leda arbetet med att ta fram ett utkast för ett inriktningsbeslut för KTH:s lärmiljöer. Beslutet inkluderar både fysiska och digitala lärmiljöer och berör många olika funktioner på KTH, avslutar Anna Jerbrant.
Framtidens utbildning såg fram emot att få jobba ännu närmare med Mats som ny teammedlem i programledningen. Så här minns de i programledningen som jobbat nära och länge med Mats i utbildningsfrågor:
"Jag lärde känna Mats Nilsson när jag precis blivit utsedd till GA för ITM, eftersom våra skolor hade gemensamt ansvar för KTH:s basårsutbildningar. Under pandemin kom vi att ha ett mycket nära samarbete för att hjälpa KTH bibehålla både enighet och uniciteten för våra basårsprogram, trots den stora snabba utökning som gjordes. Jag och Framtidens utbildning kommer verkligen saknas hans förmåga att alltid sätta studenternas lärande i centrum och brinnande engagemang för KTHs högskoleingenjörer."
Anna Jerbrant, programledare Framtidens utbildning
"Det är otroligt svårt att ta in. Det var egentligen först de sista två mötena som jag reagerade på att han såg sliten ut och behövde stå mycket, men han sa bara att det var lite problem med ryggen. Jag har jobbat med Mats sedan 2007, vi var programansvariga samtidigt och sen grundutbildningsansvariga, så för mig är det en av de kollegor jag jobbat längst med. Mats har alltid haft studenterna i fokus, djupt engagerad i allt från mottagning till examensarbete."
"Jag träffade Mats Nilsson första gången i kursen Att Leda Utbildningsutveckling under hösten 2013, då jag precis blivit utsedd till GA för SCI. Mats hade blivit GA för dåvarande STH-skolan bara ett halvår tidigare, så vi var båda nya i våra roller. Sedan dess har vi i drygt tio års tids haft nära samarbeten i de GA-grupper som KTH haft under den perioden. Mats har alltid haft ett tydligt fokus på studenternas inflytande och deras lärande. Med Mats bortgång har KTH:s grundutbildning och programmet Framtidens utbildning tappat en genuin eldsjäl och kraft."
Gunnar Tibert, vice programledare Framtidens utbildning
"Mats kompassnål var alltid riktad mot utbildning, med tillägget att Mats alltid satte studenten i fokus. Mats var sedan nyår biträdande programledare i Framtidens utbildning och såg verkligen fram emot att engagera sig mer i utveckling av KTH:s utbildning. Vi har förlorat en kompetent kollega men framför allt en varm och god människa."
Per Fagrell, programkoordinator Framtidens utbildning
Organisationskarta
Karta över KTH:s temporära organisation för förändringsprogrammet Framtidens utbildning.