Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Under skrivning i sal

Avsnittet under skrivning i sal tydliggör aktiviteter och ansvar kring förnyad legitimationskontroll och placeringsritning, paus för toalettbesök respektive amning, vid nödsituation samt inlämning vid skrivningens slut

Under skrivningen

Avsnitt tre av fyra i Instruktion för skriftlig examination i sal (gäller från och med 2023-07-01)

Förnyad legitimationskontroll samt upprätta placeringsritning

Under skrivningens första timme ska vakt göra en förnyad kontroll av de skrivandes fotolegitimation och i samband med detta upprätta en placeringsritning över de skrivande i salen. Placeringsritningen ska ge en tydlig bild över var de enskilda studenterna är placerade i skrivsalen. Vid skrivning i datorsal ska vakten även kontrollera att studentens inloggning stämmer överens med fotolegitimationen. Vakt ska under skrivningen vara placerad på sådant sätt att denna har god uppsikt över de skrivande. Under skrivningen får vakt under inga omständigheter ägna sig åt någon form av privat sysselsättning utan ska ha uppmärksamheten koncentrerad på de skrivande och med lämpliga intervall förflytta sig i lokalen.

Det är förbjudet för student att under prov, i skrivsalen eller i samband med toalettbesök, kommunicera med andra studenter eller med utomstående. Vakt ska se till att ordning upprätthålls och att tystnad råder i skrivsalen.

Paus för toalettbesök

Av riktlinje om skriftlig examination i sal (V-2023-0492)  framgår att toalettbesök ska vara möjliga vid skrivningar längre än 60 minuter. Student är skyldig att vid toalettbesök följa vakts anvisning om tillgänglig toalett.

Vakt ansvarar för att fylla i toalettlistan (och i förekommande fall paus för amning) som tillhandahålls av verksamhetsstöd för respektive skola. Listan ska innehålla studentens namn och hur länge pausen varar. En student i taget får lämna skrivsalen för toalettbesök. Vakt utanför salen ska kontrollera att inga samtal mellan studenterna förs i samband med toalettbesök.

När skrivningstiden börjat ska vakt kontrollera de toaletter som finns tillgängliga för studenterna under skrivningen. Förnyade kontroller ska göras under pågående skrivning och alltid när misstanke om försök till vilseledande föranleder det.

Paus för amning

Av riktlinje om skriftlig examination i sal (V-2023-0492)  framgår paus för amning ska vara möjligt under skrivning längre än 60 minuter. Studenten ska kontakta studentexpedition för kursen senast sista anmälningsdag för skrivningen för att meddela sitt behov. Barn som ska ammas får inte vistas i skrivsalen, utan amning sker på av vakt anvisad plats. Student får inte utökad skrivtid med anledning av amning.

I samband med amning ska vakt säkerställa att det inte förekommer otillbörlig kommunikation mellan student som ska amma och den person som överlämnar barnet.

Vakt får inte röra eller på annat sätt kontrollera barnet eller dess tillhörigheter. Vid misstanke om vilseledande ska vakt agera enligt gällande rutin.

Nödsituation

Av riktlinje om skriftlig examination i sal (V-2023-0492)  framgår att vakt vid nödsituation (till exempel vid brandlarm) omgående ska avbryta skrivningen och se till att skrivsalen utryms.

Efter utrymningen ska vakten omgående informera jourhavande lärare om händelsen. Vid annan typ av oförutsedd händelse (till exempel vid sjukdomsfall) ska vakten vidta de åtgärder som krävs i den uppkomna situationen.

I de fall en skrivning måste avbrytas och studenterna lämnat skrivsalen får skrivningen inte återupptas.

Vid allvarlig olycka, tillbud och behov av ambulans, brandkår eller polis:

  1. Om situationen kräver det, beordra utrymning
  2. Ring 112
  • svara på operatörens frågor
  • informera jourhavande lärare
  1. Ring KTH:s larmnummer 08 – 790 7700
  • uppge för operatören:
  • om ni larmat 112
  • vad som hänt
  • var det hänt (skola, avdelning, adress, byggnad)
  • var man kan nå er (telefonnummer)

Viktiga telefonnummer:

  • 112 polis, ambulans eller brandförsvaret
  • 11414 polis vid icke akuta ärenden
  • 1177 sjukvårdsrådgivning
  • 08-790 7700 KTH vid akuta ärenden
  • 0746-337772 KTH:s väktare
  • 08-790 9200 inpasserings- och passerkortsärenden
  • 08-790 6600 KTH:s IT-support

Inlämning

Vakt ska vid inlämning av skrivningen kontrollera studentens fotolegitimation, markera inlämnad skrivning med ett kryss på namnlistan över anmälda studenter, anteckna tid för inlämnandet samt vid skrivning på papper kontrollera att antal inlämnade svarsark är korrekt angivet på försättsbladet. Ingen skrivande får lämna lokalen utan att lämna in ett fullständigt ifyllt försättsblad. Detta gäller även för studenter som lämnar in blankt. Dessa studenter ska således endast lämna in ifyllt försättsblad. Kontroll av att studenterna antecknat namn och personnummer på svarsarken ska också genomföras. Vid skrivning där studentens svar ska anonymiseras anges personlig kod. Vid digital skrivning kan förekomma att försättsblad inte är aktuellt.

Vakt ska vid inlämningen i slutet av skrivningstiden organisera insamlingen av skrivningarna på sådant sätt att ovanstående arbetsuppgifter kan utföras på ett betryggande sätt och med bibehållen uppsikt över de som fortfarande genomför skrivningen.

Efter skrivningens avslutande

Skrivningarna och övriga handlingar lämnas över enligt rutiner vid verksamhetsstöd för respektive skola.

Föregående avsnitt Inför skrivning i sal

Nästa avsnitt Vid misstanke om försök till vilseledande, störande eller hindrande av prov