Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ForskarFredag 2023

Välkommen till ForskarFredag 2023. Evenemanget äger rum på Albanova i Stockholm, och vissa delar sänds även online. ForskarFredag ger dig chans att ta del av föreläsningar och samtal med några av landets främsta forskare. Temat för årets evenemang är "Människan, hälsan och vattnet".

Tid: Fr 2023-09-29 kl 09.00 - 17.00

Plats: Roslagstullsbacken 21, 114 21 Stockholm, AlbaNova samt online.

Exportera till kalender

Forskare är helt vanliga människor med ovanligt spännande jobb. På ForskarFredag får publik och forskare möta under experiment, föreläsningar, samtal, guidade visningar i forskningsmiljöer, tävlingar, utställningar och mycket mer. Årets ForskarFredag har temat ”Människan, hälsan och vattnet”. Genom temat fördjupas kunskapen om vatten och hur vårt välmående hänger ihop med ett friskt ekosystem.

Vissa delar av dagen går att följa online.

Till livesändningen

KTH:s forskare i programmet

Våra forskare deltar i föreläsningar, en panel och i tävlingen Forskar Grand Prix. För dig som deltar på plats finns dessutom en utställning där du bland annat får möta KTH:s visualiseringsstudio och studenter som berättar hur det är att studera.

Föreläsning: Smarta material för renare vatten

Talare: Ulrica Edlund

Hur kan forskningen bidra till utvecklingen av smarta material för att rena luft och vatten? Professor Ulrica Edlunds forskning kretsar kring att skapa material som inte bara är innovativa och funktionella, utan också hållbara för vår planet. Genom att använda förnybara källor som skogsbiomassa, alger och jordbruksrester, tar hennes team fram bioplaster, barriärfilmer, mikrosfärer och hydrogeler. Dessa material är baserade på polysackarider, långa kedjor av sockerarter som har en rad unika egenskaper.

Det här föredraget går att följa online.

Föreläsning: Mot en hållbar kulinarisk horisont

Talare: Francisco Vilaplana  och Rebecka Milestad

Välkommen till en föreläsning om hållbar mat!

Rebecka Milestad forskar om hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart och resilient. Bland annat studerar hon om lokal mat, ekologisk produktion och stadsodling kan göra maten mer hållbar och om hur kommuner jobbar med livsmedelsberedskap.

Francisco Vilaplanas forskning handlar om kolhydrater, en av byggstenarna i livet som ingår i maten som vi äter och i många vardagsprodukter, till exempel trämaterial. Ett av Franciscos huvudintressen är att använda matrester till att skap nya och hälsosamma ingredienser samt att förstå kopplingen mellan kostkolhydrater och deras hälsoeffekter.

Panelsamtal: Fakta vs åsikt

Medverkande från KTH: Elisabeth Ekener

Hur kan vi bli ännu bättre på att navigera i en allt mer informationsrik värld när kriserna avlöser varandra? Hur ska vi veta vem som går att lita på? Det är inte alltid så lätt att förstå vad som är fakta och vad som är åsikter och exakt vad som ligger till grund för olika beslut i samhället. I det här panelsamtalet diskuterar vi detta.

Det här föredraget går att följa online.

Forskar Grand Prix

Se Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare! De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter!

Publiken (på plats och online) röstar, tillsammans med expertjuryn, fram en vinnare som går vidare till riksfinalen senare i höst.

KTH:s tävlande:

Det här föredraget går att följa online.

Om ForskarFredag

Evenemanget är för dig som är elev på högstadiet och gymnasiet, men också för dig som privatperson som är intresserad av forskning.

Vill du eller din skolklass träffa en forskare? Sedan 2021 finns en nationell bokningsplattform där skolklasser och grupper kan låna en forskare för ett samtal och/eller seminarium, antingen fyiskt eller digitalt.

Portalen Låna en forskare

ForskarFredag arrangeras av Vetenskapens hus tillsammans med KTH, Karolinska institutet, Stockholms universitet, Scania, SciLifeLab och Stockholms stad. Evenemanget är en del av vetenskapsfestivalen European Researchers' Night med evenemang över hela Europa.

ForskarFredag Stockholms webbplats

Kontakt

Vetenskapens hus koordinerar ForskarFredag i Stockholm, och Elin Ottergren är projektledare.

KTH:s närvaro i programmet koordineras av Johanna Franson.

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2023-09-25