Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Fliken Webbplatsinställningar

Avdelningsfliken "Webbplatsinställningar" innehåller nedanstående underflikar.

Sidhuvud och sidfot

Här skapas block för webbplatsens sidhuvud och sidfot. Skapas inga sådana block ärvs innehållet ned från närmast ovanliggande startavdelning.

Sidhuvud

Sidhuvudet har en primär och sekundär sektion för olika delar av det publika sidhuvudet. 

Viktigt att tänka på är att även om bara ett enstaka block infogas i någon av blocklistorna så försvinner allt nedärvt innehåll för just denna del. I ramen för respektive blocksektion finns det överst en rullista som talar om att innehåll från ovanliggande startavdelning bara ärvs ned i avdelningen om innehållsförteckningen är tom.

Detta innebär att om ett nyskapat block läggs till en tom lista behöver de block som annars skulle ärvas in återskapas. Dessa block kan via klippboken hämtas från KTH:s startsida, alltså den startavdelning i innehållsträdet som heter "Kungliga Tekniska högskolan". Under fliken "Webbplatsinställningar" för denna avdelning återfinns följande block för det primära sidhuvudet:

Det som framförallt är relevant för alla startavdelningar är att blocken för logotyp, sitenamn och sökfält finns med. Blocket för sitenamn hämtar med automatik in startavdelningens namn och behöver inte redigeras. Det blocket är inte heller språkberoende.

På KTH:s centrala webbplats används följande block för det sekundära sidhuvudet:

Länkblocken på svenska och engelska ger länkar i sidhuvudet till respektive språkversion av webbplatsen. Om en webbplats inte ska använda de nedärvda språklänkarna behöver webbplatsspecifika sådana skapas. De ersätter då de länkar som gäller högre upp i strukturen. Tänk på att också här innebär infogadet av sådana block att även övriga nedärvda block utgår. Det gäller i det här fallet de block som avser profilnamn och utloggningslänk för inloggade besökare. De blocken behöver alltså via klippboken hämtas från KTH:s startavdelning. 

Sidfot

Under de båda ramarna för sidhuvud finns en ram för sidfoten. Lämnas den tom ärvs sidfoten från närmast ovanliggande sajt. För en egen webbplatsspecifik sidfot skapas ett block av typen Kolumndelare.

I kolumndelarblocket skapas sedan innehåll för de fyra kolumner som gäller för sidfoten. Ett block som är användbart i sidfoten är det som heter Kontaktinformation och innehåller fördefinierade fält för olika kontaktuppgifter. På KTH:s centrala webbplats är det blocket ifyllt så här:

Javascripts

Möjlighet att skicka upp Javascript-filer för att knyta specifika egenskaper eller funktioner till webbplatsen.

Stilmallar

Webbplatsen kan kompletteras med eller ersättas av annan stilmall (skapas som särskild resurs i resursavdelning). Kontakta it-support@kth.se innan du gör dessa inställningar.

Webbplatsalias – Språkinställningar

Språkmappning för webbplatsalias

Den här inställningen har enbart relevans om en alternativ adress (alias) har skapats för webbplatsen i Polopolys globala webbplatsinställningar. Man anger här vilken av webbplatsens eventuella språkversioner som alias-adressen syftar på.

Tillåt olika språk i menyer

Bocka i detta alternativ om menyerna på den publika webbplatsen ska lista allt innehåll oavsett språkversion. Med alternativet ibockat visar till exempel en svenskspråkig avdelning såväl svenska som engelskspråkiga artiklar i sin vänstermeny.

Visa språkväljare

Bocka i detta alternativ (rekommenderas) om en språklänk ska visas i högerkolumnen i de fall en artikel finns i översättning. En svensk artikel som finns i engelsk språkversion får då med automatik länken ”This article in English” i högerkolumnen på publik webbplats. Glöm inte att göra samma inställning i avdelningens övriga språkversioner (så att t ex länken ”Den här artikeln på svenska” visas i engelska artiklar).

Globala RSS-kanaler

Här kan man ange vilka av webbplatsens RSS-kanaler som ska visas i webbläsarens RSS-detektor så länge som besökaren är kvar på webbplatsen.

RSS

För de här Polopoly-sidorna på intranätet har t ex RSS-kanalerna för Polopolys nyhets- och kalenderavdelningar pekats ut som globala. Klickar du på RSS-ikonen i webbläsarens huvud för den här sidan får du alltså fram ett RSS-flöde för nyheterna och kalendern trots att du inte står i dessa avdelningar.

Mer om RSS i Polopoly

Kategorisering

Här pekas den artikel ut i strukturen som bär på blocket Kategorisök. Alltså den sida besökaren hamnar på efter att ha klickat på en tagg för att få en lista över relaterade artiklar.

Sociala funktioner

Röstningsfunktion

Här kan du aktivera en röstningsfunktion som visas i slutet av artiklarna. Om funktionen aktiveras visas texten "Hjälpte denna sida dig?" med möjlighet för besökaren att klicka tumme upp eller ned. Kontakta it-support@kth.se  för att få tillgång till resultaten.  

Glöm inte att flertalet webbplatsinställningar sätts separat i eventuell översättning av startavdelningen.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Robert Lawesson
Tillhör: Polopoly
Senast ändrad: 2023-03-01