Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

RSS

I RSS-blocket kan du ange webbadressen till ett RSS-flöde och på så vis få en automatiskt uppdaterad lista över innehåll på en annan webbplats. Skapa blocket genom att sätta ned markören i brödtextfältet och klicka på ikonen för RSS-block i verktygslisten.

För att skapa blocket för en innehållsförteckning väljer du relevant block i rullistan ovanför innehållsförteckningen.

Blocket RSS

En tom inmatningsmall av typen RSS lägger sig överst i arbetsytan.

Med RSS (Really Simple Syndication) kan du på din egen webbsida återpublicera och bevaka innehåll på en extern webbplats, exempelvis nyheter eller kalenderhändelser. Du behöver då tillgång till den externa webbplatsens RSS-flöden.

RSS

Flöden hittar du om du surfar fram till en webbsida med definierade RSS-flöden och klickar på RSS-ikonen i webbläsarens adress- eller menyrader (varierar beroende på webbläsare).

Klicka på RSS-ikonen och tillgängliga flöden för webbsidan listas. Väljer du ett av dem får du upp en sida som visar RSS-flödet. Webbadressen för sidan med flödet återger du i RSS-blocket.

Ange webbadressen till ett RSS-flöde i första fältet. Sätter du en titel i fältet under blir det rubrik för flödet på webbsidan. Ange i fält till höger hur många innehållsposter i flödet som ska listas. Avser flödet en nyhetslista anger du alltså hur många nyheter som ska visas.

Under fliken "Utseende" väljer du sedan hur flödet ska återges på din webbsida. Du väljer mellan följande alternativ:

  • Visa endast rubriker = Innehållsposternas rubriker visas som länkar till motsvarande innehåll på den externa webbplatsen, exempelvis en nyhetsrubrik som leder till en nyhetsartikel
  • Visa expanderbara rubriker = De länkade rubrikerna föregås av en plus-knapp som fäller ut kompletterande innehåll, vanligtvis en ingress. Därpå följer en "Läs mer"-länk till innehållet på extern plats.
  • Visa som fulltext-vy = Flödet listar innehållsposterna i sin helhet

Observera att expanderbar information och fulltext-vy ger olika omfattning på innehåll beroende på hur flödena är definierade på den externa webbplatsen.

Bortse från rubriken "Teman" då valen där enbart avser inställningar för specifika webbplatser.

När blocket är färdigt klickar du på knappen "Spara och stäng".

Du återgår till mallen där blocket är infogat. Glöm inte att spara.

Skapade du blocket för en innehållsförteckning har ditt nya block lagt sig överst i listan. Positionera genom att dra och släppa. Spara för att blocket ska bli kvar i listan. Redigera det genom att klicka på redigeringsikonen för blocket i listan.

I brödtextfältet redigerar du blocket genom att dubbelklicka på det eller genom att högerklicka och välja alternativet "Redigera" i menyn som visas. Tänk på att artikelmallen behöver vara i redigeringsläge för att du ska kunna öppna block i brödtextfältet.

RSS för nyheter och kalender

Alla nyhets- och kalenderavdelningar är kopplade till RSS-flöden. De nås genom att webbadressen för dessa avdelningar kompletteras med parametern ?rss=news respektive ?rss=calendar.

RSS-flödena för t ex centrala nyheter och kalenderhändelser nås på adresserna: https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter?rss=news respektive https://www.kth.se/om/mot/kalender?rss=calendar.

Kurslista med RSS

Listor över kurser per avdelning på KTH kan läsas in med RSS. Adressen som matas in i RSS-blocket skrivs enligt principen https://api.kth.se/api/kopps/v2/courses/[enhetsförkortning].rss för svenska listor och https://api.kth.se/api/kopps/v2/courses/[enhetsförkortning].rss?l=en för engelska.

Ex: https://api.kth.se/api/kopps/v2/courses/AD.rss ger lista över kurser tillhörande Arkitektur på ABE-skolan.

Enhetsförkortningarna kan utäsas från webbadresserna för länkarna här: Kurser per skola och avdelning  

Publikationslista med RSS

Du kan skapa ett flöde över publikationer baserad på uppgifter i publikationsdatabasen DiVA. Den webbadress du anger i RSS-blocket är den du skapar med hjälp av DiVA:s utläsningsverktyg på adressen: kth.diva-portal.org/smash/builder.jsf?type=createLink  (välj "Skapa länk-utsökning" i menyn). I verktyget anger du vilken organisation och/eller person publikationslistan ska ta fasta på.

Se även blocket Externt innehåll  för inläsning av DiVA-publikationer.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Robert Lawesson
Tillhör: Polopoly
Senast ändrad: 2024-02-27