Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nu kan du lämna kommentarer i Medarbetarpulsen

Mikael Visén, HR-specialist inom arbetsrätt och arbetsmiljö.
– Jag hoppas att man tar tillfället i akt och skriver en kommentar om man känner något särskilt för någon av de frågor som vi öppnar upp möjligheten för, säger Mikael Visén, HR-specialist inom arbetsrätt och arbetsmiljö. Foto: Theresia Köhlin
Publicerad 2024-08-26

KTH:s personalavdelning gör ett försök med fritextkommentarer i Medarbetarpulsen.

I medarbetarundersökningen som går ut den 3 september kommer det att finnas möjlighet att lämna kommentarer på två frågor samt på hela temaområdet för undersökningen.

– Förhoppningen är att det ska tillföra en högre känsla av delaktighet, en högre svarsfrekvens, samt ännu bättre diskussioner på arbetsplatsträffar, säger Mikael Visén, HR-specialist inom arbetsrätt och arbetsmiljö.

Medarbetarpulsen är en universitetsövergripande medarbetarundersökning som infördes på KTH 2023 och som skickas ut via e-post en gång i kvartalet. Verktyget är en hjälp för arbetsgivare och arbetstagarorganisationer till att undersöka arbetsmiljön och skapa aktuella underlag för dialog mellan chefer, skyddsorganisation och medarbetare.

Såväl medarbetare som chefer har efterfrågat möjligheten att lämna mer information i anslutning till svaren.

– Det har på vissa håll funnits en frustration kring vilka frågor som ställts i Medarbetarpulsen och hur de har varit formulerade. Vi har utgått från den allmänna arbetsmiljön på KTH och en del har inte tyckt att det varit anpassat efter hur deras arbetsmiljö ser ut. Detta är en mellanväg. Frågorna har inte ändrats, men om det ges möjlighet att kommentera hur man själv tolkar frågan kan det kännas bättre, säger Mikael Visén.

Anonyma svar

Gruppresultaten presenteras för grupper där minst sju personer har svarat. Svaren är anonyma. Det har gått att lämna kommentarer vid tidigare medarbetarundersökningar, före Medarbetarpulsen, men dessa har endast kunnat läsas av personalavdelningen och arbetstagarorganisationerna.

– Funktionen med fritextkommentarer innebär att man som medarbetare får möjlighet att förtydliga vad det är man menar med sitt svar eller ge förslag på hur man kan arbeta för att bibehålla ett gott resultat eller förbättra området. Jag hoppas att man faktiskt tar tillfället i akt och skriver en kommentar om man känner något särskilt för någon av de frågor som vi öppnar upp möjligheten för, säger Mikael Visén.

Fritextkommentarerna kommer att ingå i den resultatrapport som chefer kan plocka ut som diskussionsunderlag. Eftersom svaren ska vara anonyma kommer kommentarer som innehåller exempelvis personnamn, diagnoser, eller kränkande och känsligt språk att döljas i resultatet.

Vilka frågor lämpar sig för fritextkommentarer?

– Egentligen alla, men vi börjar i liten omfattning för att se hur det tas emot av medarbetare och chefer. Vi vill också stämma av hur mycket arbete det kan komma att bli för HR när vi aktiverar funktionen fullskaligt.

Text: Sabina Fabrizi

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2024-08-26