Tunnelborrning under KTH Campus
En tunnel för elkablar ska borras under KTH Campus och ett avluftningstorn ska byggas på campusområdet. Projektet ägs och drivs av Svenska kraftnät och är en del av ett stort infrastrukturprojekt som syftar till att utöka kapaciteten för elnätet i Stockholmsregionen.
Svenska kraftnät bygger totalt ett femtiotal nya elförbindelser. Anneberg – Skanstull är en av dessa. En tunnel för elkablar som ska bli 13, 5 kilometer lång borras nu långt ner under marken genom de centrala delarna av Stockholm. Nyligen passerade tunnelborren under Stockholms universitet.
Under sommaren 2023, når borren Elektra, som tunnelborrmaskinen heter, norra delen av KTH Campus. Borrningsarbetet ska ske cirka 80 meter under marken. Projektet kommer att pågå i fyra till sex månader och tunneln kommer att sträcka sig rakt igenom hela campusområdet.
Borrningen utförs dagtid alla dagar i veckan och även kvällstid på vardagarna. Arbetet medför att stomljud kommer att höras i de lokaler som ligger rakt ovanför där borren befinner sig för tillfället. Ljudet kan liknas vid ett mullrande dovt buller. Enskilda lokaler ska, enligt Svenska kraftnät, inte påverkas mer än en månad, eftersom borren flyttar på sig kontinuerligt.
Borrning är enligt Svenska kraftnät en skonsammare metod än sprängning, avseende risk för vibrationsskador i byggnader.
Hur går det med vibrationskänsliga miljöer på KTH Campus?
– I flera år har det pågått diskussioner mellan KTH, Akademiska hus och Svenska kraftnät kring detta, och olika typer av förberedande undersökningar har gjorts. Svenska kraftnät har meddelat KTH att deras undersökningar visar att verksamheten i vibrationskänsliga utrymmen på KTH Campus inte kommer att störas av vibrationerna från tunnelborrningen, säger KTH:s fastighetschef Charlotta Andersson Lund, och tillägger:
– Svenska kraftnät kommer att sätta upp separata vibrationsmätare i olika byggnader på campus. Vi har varit tydliga med att om det skulle förekomma störningar som påverkar KTH:s verksamhet, så kommer vi att meddela detta både till Akademiska hus och Svenska kraftnät.
Charlotta Andersson Lund förtydligar att KTH och Svenska kraftnät har olika uppfattningar kring hur det här infrastrukturprojektet kan påverka verksamheten i vibrationskänsliga utrymmen, men att KTH givetvis hoppas att Svenska kraftnät har rätt i sin bedömning.
Ventilationsschakt
Utöver kabeltunneln kommer Svenska kraftnät även att bygga ett ventilationsschakt på KTH Campus. Det blir ett ventilationstorn för avluftning. Byggnaden ska uppföras mellan Svenska Miljöinstitutet IVL som ligger på Valhallavägen 81 och Sophiahemmet. Preliminärt kommer etableringen av den byggarbetsplatsen ske mot slutet av 2023.
Det bygget kommer att märkas avsevärt mer än tunnelborrningen, enligt Svenska kraftnät eftersom sprängningsarbete då kommer att utföras.
Vart kan medarbetare vända sig med eventuella frågor under arbetets gång?
– Svenska kraftnät kommer att ställa upp en informationsbuss på KTH Campus, vid fontänen vid Valhallavägen 79. Det blir en mobil utställning om projektet och den kommer att vara bemannad med medarbetare från Svenska kraftnät som kan svara på frågor, säger Charlotta Andersson Lund.
Text: Marianne Norén