Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Principer för hur kontorslokalerna ska utformas och användas

Fri sittning gäller för alla. Med fri sittning menas att våra arbetsplatser är tillgängliga för alla. I varje byggnad finns en gemensam zon, en mellanzon och en eller flera hem-zoner. Respektive zon beskrivs här. Fri sittning är möjlig inom alla VS kontorslokaler. 

Zonerna har funktionen att man ska kunna välja en arbetsplats som stödjer de behov man har för att utföra sitt arbete på bästa sätt, till exempel om man ska samarbeta och vill ha överhörning från kollegor eller om man behöver sitta ostört och fokusera.

Hem-zon

Hem-zonen är en skrivbordsmöblerad yta tänkt för samarbete och utbyte inom en verksamhet. Där är det tillåtet att prata och verksamheten kan även förvara eventuella fysiska arbetsmaterial där.

En hem-zon bör, om möjligt, omfatta ca 50–100 medarbetare och kan bestå av fler mindre avdelningar/grupper. Vid små hem-zoner förloras såväl flexibilitet som yteffektivitet.

En hem-zon bör helst ligga på ett och samma våningsplan. Vid små våningar kan det läggas på 2 våningar.

I närhet av hem-zonen finns resursrum för videomöten, 1-to-1, med mera. Dessa bör vara tillgängliga för fler hem-zoner om det är lokalmässigt lämpligt.

Var avdelningar/grupper ska ha sina hem-zoner bestäms utifrån VS och verksamheternas behov.

Mellanzon

En mellanzon är en plats för kapprum, personlig förvaring och spontana möten. Den personliga förvaringen bör av flexibilitetsskäl, om möjligt, placeras som länk mellan den gemensamma zonen och hem-zonen, nära kapprum och huvudflödet i lokalerna. Det är en mindre förvaring för personliga saker.

Mellanzonen kan även innehålla nedslagsplatser av mer tillfällig karaktär för ett snabbt spontanmöte eller en kort arbetsstund innan ett möte. Sådana platser behöver någon form av visuell avskärmning för att kännas inbjudande att använda.

Gemensam zon

Den gemensamma zonen innehåller arbetsmiljöer som lämpar sig att dela och öppnar upp för ökad möjlighet att mötas och arbeta över avdelnings- och gruppgränser. Den används även som extra yta sådana dagar när väldigt många är på kontoret samtidigt.

Gemensam zon innehåller pausyta, mötesrum, projektrum, fokusyta och arbetsplatser för enskilt arbete och samarbeten.