Till innehåll på sidan

Mikael om årets Nobelpris i kemi

Publicerad 2021-10-07

Skolchef Mikael Lindström skriver om årets Nobelpris i kemi och valet till CBH skolkollegium.

Att bygga molekyler är en svår konst. Benjamin List och David MacMillan belönas med 2021 års Nobelpris i kemi för att de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare. Extra roligt är det för CBH-skolan då vår vice skolchef professor Amelie Eriksson Karlström under sin postdoc-tid på The Scripps Research Institute i San Diego arbetade med en av de två nobelpristagarna, Benjamin List. Amelie och Benjamin har även en gemensam publikation från den tiden ” Using antibody catalysis to study the outcome of multiple evolutionary trials of a chemical task”. Varmt grattis till er båda!

Amelie Eriksson Karlström och Benjamin List.
Amelie 2:a från vänster och Benjamin längst till höger.

Det har blivit dags att välja nya ledamöter till skolkollegiet på CBH-skolan. Varje institution ska välja två ledamöter. Alla som är valbara på CBH-skolan har fått ett mail. Vill du engagera dig? Om du vill kandidera som ledamot eller kan du tänka dig att väljas om för ytterligare en period – skicka en kort motivering till kommunikation@cbh.kth.se  senast den 22 oktober 2021.

Skolkollegierna träffas minst två gånger per termin och mötena är öppna för alla skolans kolleger, oberoende av uppdrag i linjeorganisationen, som vill bidra och delta i diskussioner. Läs gärna intervjun med Cristina Al-Khalili Szigyarto  som är ordförande i CBH:s skolkollegium.

Mikael