Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

AI och cybersäkerhet på Vetenskapens hus

Elskotrar mot asfalt med skarpa skuggor.
Publicerad 2021-03-29

Vetenskapens Hus vill inspirera gymnasieelever att välja utbildningar inom naturvetenskap, teknik och matematik. De har därför bjudit in ett antal forskare från KTH och Stockholms universitet, som på ett enkelt sätt berättar om sin forskning. Vi har pratat med två av de inbjudna föreläsarna: Hedvig Kjellström, Professor vid avdelningen för robotik, perception & lärande, och Robert Lagerström, Lektor vid avdelningen nätverk och systemteknik.

Hej Hedvig Kjellström! I april föreläser du om AI på Vetenskapens hus, kan du berätta lite om vad din föreläsning kommer att handla om?

– Den ska handla om samarbete mellan AI-agenter och människor. En fråga jag kommer att försöka svara på är vad man ska satsa på när man utvecklar AI, och hur den bäst kan hjälpa människor att lösa uppgifter på ett bättre sätt: ”Vad är vi människor allra bäst på – och vad kan en artificiell agent göra bättre?"

Hur kommer det sig att du föreläser för gymnasieelever, varför tycker du det är viktigt?

– Jag tycker att det är viktigt att diskutera detta relevanta och spännande ämne, AI, med unga människor som ger nya perspektiv! Dessutom vill jag inspirera dem genom att visa att AI inte bara handlar om ingenjörskonst och programmering, utan är ett väldigt brett och mångdimensionellt ämne som anknyter till psykologi, filosofi och kommunikation.

Hej Robert Lagerström! Du kommer föreläsa om cybersäkerhet, hur anpassar du föreläsningen för målgruppen – kan de relatera till ämnet?

– Jag kommer att ta upp exempel som de kan relatera till t.ex. att Sony Playstation och elscootrar har blivit hackade. Men också berätta om stora attacker som påverkar samhället t.ex. elbolag och sjukhus som blivit utsatta för attacker. Många har hört talas om olika attacker, men förstår inte varför det är så svårt att skydda sig. Jag kommer att med pedagogiska exempel förklara hur det kommer sig att IT-system är så komplexa att de blir svåra att överblicka för enskilda individer vilket kan leda till att hackare kan utnyttja svagheter. Jag hoppas att de efter min föreläsning har en bättre förståelse för cybersäkerhet och varför det är viktigt för både individen och samhället i stort. 

Varför tycker du att det är viktigt att föreläsa för gymnasieelever?

– Det ena är att visa upp vad vi gör på KTH för att locka dem att söka våra utbildningar. Jag hoppas att de tycker att det jag forskar på är coolt och att det finns ett spännande framtidsyrke i ämnet jag föreläser om. Det andra är att hjälpa dem att tänka på enkla lösningar de själva kan använda för att bli lite säkrare i sitt användande av IT. T.ex. hur de ska tänka kring val av lösenord och vilken information de delar med sig av online.