Forskardrömmar – en barnbok om forskare
Robert Lagerström, jag har hört att du är en av initiativtagarna till en barnbok: "Forskardrömmar - berättelser för nyfikna barn".
Hur kom du och dina kollegor på idén att skriva den här boken?
– Jag hade läst boken "Good night stories for rebel girls", som jag och mina barn älskade. Den hade riktigt intressanta historier och vackra illustrationer. Jag hittade en bok med forskarperspektiv, men den var inte så rolig och inte så konstnärligt tilltalande. Tanken var alltså att fokusera på forskare med koppling till Sverige och deras barndom i kombination med en riktigt cool och mångsidig uppsättning illustrationer. Jag tror att barn kan hitta inspiration i berättelser om andra barn, inte berättelser om vuxna. Fokus är alltså att skildra varje forskares barndom.
Vem är den typiska läsaren?
– Den typiska läsaren är barn mellan 8-12 år (låg- och mellanstadiet). Planen när vi valde vilka forskare som skulle skildra var att visa mångfald. Jag vill att alla barn som öppnar boken ska hitta minst en forskare som de kan relatera till och inspireras av. Så vi letade efter människor som kunde representera hela Sverige när det gäller var de är födda, var de forskar, om de gillade skolan eller inte, om de hade vänner eller inte, om de gillade sport, om de har ADHD eller dyslexi , om de hade föräldrar som aldrig studerade vid universitet etc.
Vad är viktigt med den här boken och vad vill du uppnå?
– Jag vill att fler barn ska inse att de kan studera på universitetet och senare också bli forskare. Att deras bakgrund eller personlighet inte är ett hinder utan kan vara en styrka. Planen är nu att träffa barnen med boken som en plattform för att diskutera teknik och vetenskap, till exempel i samarbete med bibliotek och skolor.
Läs en artikel om boken: Forskardrömmar – en bok om hur forskare var som barn