Till innehåll på sidan

Grattis Lennart Harnefors!

Porträttfoto av Lennart Harnefors.
Publicerad 2020-09-01

Grattis Lennart Harnefors, adjungerad professor vid avdelningen för elkraftteknik och 2020 års vinnare av IEEE Modeling and Control Technical Achievement Award, för “contributions to Control and Dynamic Analysis of Power Electronic Systems".

Hur känns det att få utmärkelsen, vad betyder det?

– Forskningen i sig är fantastiskt kul och stimulerande. Att få ett pris visar dessutom att arbetet uppskattas av kollegor runt om i världen. Det känns fint!

Berätta lite om ditt arbete!

– Jag är i hjärtat akademiker och jobbade inom högskolevärlden de första 12 åren av min karriär. 2005 gick jag över till ABB, vilket gav en betydlig breddning av min kompetens. I industrin konfronteras man ofta med saker som tenderar att förbises i akademisk forskning. Mitt arbete på ABB idag är i många avseenden likt en professors. Väsentliga skillnaden är att jag utför mycket mer egen forskning och att jag inte behöver söka finansiering. Dessutom kommer resultaten snabbare till användning i produkter. Genom min adjungerade professur har jag fortfarande möjlighet att undervisa och handleda doktorander.

Hur kommer du att fira?

– I lugn och ro med familjen.