Julhälsningar och framåtblickar från skolledningen
Ett år av förändring och framgång
Med året som gått i backspegeln reflekterar skolledningen vid EECS över höjdpunkter, utmaningar och spännande framtidsutsikter. Från rekordhöjder i externfinansiering och flytt till KTH Campus till julklappsönskningar och vad förändringar har med längdskidåkning att göra – här delar Ann, Markus, Lina, Henrik och Joakim sina tankar från 2024 och det nya året.
Vad är du mest stolt över att skolan har åstadkommit under året som gått?
Jag är så stolt över vår fakultet som genomför sina uppgifter trots att många omfattande förändringsprojekt pågår. Undervisningen genomförs väl, vi har sjösatt ett nytt masterprogram, externfinansieringen har nått helt nya höjder under året. Vi har satt en ledningsgrupp för skolan och kan äntligen ta stora steg framåt.
Vad ser du fram emot mest inför nästa år?
Under nästa år ska vi gemensamt utveckla vår organisation, få ihop ansvar för grundutbildning, forskning och forskarutbildning och externfinansiering. Vi kommer samlas på KTH Campus och får mycket närmare till varandra.
Om skolan var ett pepparkakshus, vad skulle vara "kristyren" som håller allt samman?
Vi genererar ny kunskap och för ut den via våra studenter, doktorander och partners både inom forskarsamhället och inom industrin. Svårt att visualisera men kanske ett vackert spindelnät som rör sig i vinden och som syns som tydligast i en ljusstrimma från solen.
Vilket initiativ inom utbildning tycker du har gjort störst skillnad för studenterna i år?
I stället för att nämna ett enskilt inititativ skulle jag vilja lyfta fram de utvecklingsprojekt som EECS driver inom Framtidens utbildning. Vi har projekt som fokuserar på systematiskt arbete med studiecoacher inom program, pedagogiska metoder för att utveckla studenters förmågor att hantera omedgörliga problem, samt på utveckling av interaktiva läromedel med hjälp av generativ AI. Jag tycker alla dessa är spännande exempel på nya initiativ inom utbildning som kommer att göra skillnad för studenterna.
Finns det något nytt initiativ eller projekt som du tror kommer göra stor skillnad nästa år?
Under vårterminen 2025, med start i januari, kommer vi successivt att börja flytta utbildning från Campus Kista till Campus Valhallavägen. Det betyder att en hel del av våra studenter kommer att dela sin tid mellan dessa campus under våren, och under hösten kommer samtliga program ha sin mottagning för nya studenter inne på campus Valhallavägen. Jag tror att campusflytten blir det som gör mest skillnad för en stor del av våra studenter - både för dem som flyttar från Kista och för dem som redan har sina studier på Valhallavägen. Vi har lagt stor vikt vid att försöka genomföra flytten av utbildningar så smidigt som möjligt för studenter och lärare och hoppas givetvis att det ska bli en positiv förändring för oss alla.
Om du skulle beskriva skolans utbildning som ett julbord, vilken rätt skulle symbolisera skolans styrka?
Det var en rolig liknelse - ett bra julbord har ju många rätter som ger dess styrka! Jag skulle nog se hela vårt utbildningsutbud i form av kurser som detta julbord och säga att styrkan ligger i skolans imponerande bredd och djup när det gäller utbildning inom EECS ämnesområden. En stor fördel med detta utbud är att våra programstudenter har fantastiska möjligheter använda det valfria utrymmet inom sitt program till att bekanta sig med ämnesområden inom EECS, som kanske ligger lite utkanten av deras eget programfokus. Det tror jag är en verklig styrka i EECS utbildningsjulbord.
När du blickar tillbaka över året, vilken impact från skolans forskning fastnar på näthinnan?
Året 2024 kommer troligen gå till historien då det år AI var på allas läppar. När ChatGPT först slog igenom var fokus stort på hur utveckling kring utbildning, och detta år tänker jag att vi tar steget till forskning. Ett genomslag var Årets Nobelpris i fysik som belönade forskning vilken ger grund till dagens AI applikationer. Vid EECS finns flera forskningsområden där AI appliceras och utvecklas. KTH har en ledande roll inom forskningssatsningen WASP, samt leder Digital Futures med industriella partners. Vid årets Research & Impact Day deltog två tunga representanter inom området Bo Wahlberg och Danica Kragic som båda har ledande roller i WASP och AI.
Under året har vi kunnat fira flera framgångar för forskning och forskargärningar vid EECS. Vi har fått en ny föreståndare för Electrumlaboratoriet och ny ordförande för PDC. I stora drag har det skett imponerande framgång för forskningen driven vid skolan och vi har sett ett generellt stort intresse för att studera och besöka KTH vilket är ett gott betyg.
Vilka är dina stora förhoppningar för forskningens samhällspåverkan nästa år?
Året 2025 blir ett år då vi samlar närmare våra avdelningar in på KTH campus, och jag vill se detta som ett sätt att stärka vår forskning strategiskt och vårt interna samarbete. Jag ser fram emot att fortsätta besöka skolans avdelningar följa hur vi kan använda starka forskningsinfrastrukturer ännu bättre.
Om du kunde ge en forskningsidé till världen i form av en julklapp, vad skulle det vara?
Världen blir än komplex och detta leder till att vi ofta behöver flera forskningsområden för att lösa samhällets utmaningar. Jag tror att samarbete och dialoger är en förutsättning för forskning, och att vi behöver försätta att mötas i person, och samtidigt utveckla ännu bättre digitala modeller och applikationer. Därmed behöver vi bidra till uthålliga lösningar för transporter, och vi behöver göra användbara och energieffektiva lösningar för applikationer och underliggande algoritmer. Här ser jag att forskningen vid EECS skolan bidrar inom med flera forskningsområden och ser att vi kan ta ledning för flera strategiska områden på KTH, i Sverige, i Europa och världen. Givetvis i samarbete med våra nätverk inom och utom KTH landet, Europa och världen .
Vad har varit mest givande i arbetet med fakultetsutveckling i år?
Att lyssna till alla entusiastiska kandidater som sökt biträdande lektorat – extra roligt är det också att vi anställt fler kvinnor. Det är också spännande med hur vi ska organisera Anställningsutskottet och arbetet med Fakultetsnämnden. Just nu känns det rörigt, men det blir bra.
Hur ser du på nästa steg för att stärka vår fakultet?
Jag hoppas mycket på karriärsutredningen som jag tycker är en mycket bra utredning. Jag hoppas också att man kommer skapa former för mer direkt fakultetsfinansiering. Vår fakultet är generellt stark. Det märks genom många befordringar.
Om du skulle ge alla i fakulteten en magisk egenskap i julklapp, vad skulle det vara?
Jag tror inte så mycket på magiska egenskaper, men en Gustaf Dalén Optimistnål – med texten VAR OPTIMIST– borde alla få. Man bör påminna sig om att det är ens inställning och handlingar som gör saker bättre. Inte alltid lätt, men alltid givande.
Vilka är de bästa förändringarna under året som du tar med dig?
Jag ser ett tydligt skifte i hur vi arbetar med underlag, även om vi fortfarande har en bit kvar. Vi börjar ta fram visualiseringar som gör det möjligt att identifiera variationer, analysera trender och skapa prognoser. Ett exempel på detta är det arbete vi gjort inom grundutbildning i år. Med dessa verktyg kan vi föra mer framåtblickande diskussioner om riktningen vi är på väg i och avgöra om en fråga kräver åtgärd eller om det handlar om naturliga variationer. Utan bra underlag riskerar vi att bara blicka bakåt – som att köra bil genom att enbart titta i backspegeln.
Hur tänker du inspirera och stödja utvecklingen som väntar nästa år?
Genom att kommunicera tydligt och få fram en vision av hur vi vill ha det, vara närvarande, och lyhörd. Jag hoppas att vi kan fokusera på våra styrkor och möjligheter. Sedan handlar mycket av mitt jobb om att försöka sätta ramar och ta bort hinder.
Om du skulle beskriva förändringsledning som en vinteraktivitet, vilken skulle det vara och varför?
Förändringsledning är som att åka längdskidor – det kräver planering, uthållighet och förmåga att anpassa sig till terrängen. Ibland har du perfekt glid och allt flyter på, ibland möter du motstånd och måste kämpa dig fram. Det handlar om att hålla ett hållbart tempo och få med alla mot slutmålet och inte tappa några på fjället.