Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mikael Östling väljs in i ECS som förste svenske fellow

Mikael Östling
Mikael Östling. Foto: Håkan Lindgren.
Publicerad 2023-06-19

Mikael Östling är tillbaka som professor på heltid på EECS i KTH Kista efter sex år som prorektor på KTH. Som enda svensk är han nu utnämnd till Fellow of the Electrochemical Society (ECS). Sedan tidigare är Östling också en fellow hos IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Hej Mikael och grattis! Varför tror du att som ende i Sverige fått denna utmärkelse?

– Jag tror att det inte är helt vanligt att vi svenskar engagerar oss i dessa professionella societies, tyvärr. Jag har ju varit med i ECS sedan jag var nydisputerad och haft stor nytta av nätverkandet och konferenserna i både ECS men även IEEE.

– Jag kan bara rekommendera att fler hänger på och engagerar sig. Sedan måste man ju naturligtvis ha visat framfötterna med högkvalitativ forskning som dessutom får genomslag. Mitt råd är att engagera sig i konferenserna och bli invald i de tekniska kommittéerna i sitt fält, vara aktiv så kallad referee/reviewer för de olika tidskrifterna inom fältet, försöka ta aktiva uppdrag som redaktör med mera.

Vad betyder det för dig?

– De är ju naturligtvis hedrande och roligt att bli uppskattad. En klapp på axeln för all det vetenskapliga och kollegiala arbetet som jag gjort. Jag hoppas det också ger mina kollegor på Electrumlaboratoriet lite extra inspiration eftersom de har bidragit till många av de vetenskapliga arbetena.

Hur ska du fira detta?

– Jag brukar inte vara den som firar så mycket men ett glas bubbel kanske det får bli!

Läs en intervju med Mikael publicerad i Semi14