Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Världsmästare i körsång

Bild: © Read Photography
Publicerad 2019-09-26

Förra helgen avgjordes VM i barbershop (acapellasång) i New Orleans, USA och i den vinnande kören Rönninge Show Chorus fanns ingen mindre än Elizabeth All, HR-ansvarig på EECS. Nästan 150 personer från kören var med på scenen och de vann med imponerande 3061 av 3200 möjliga poäng.

Stort grattis till din guldpeng! Hur känns det att vinna ett världsmästerskap?

– Det känns fantastiskt! Det är så mycket känslor och vi har övat så mycket så det känns otroligt bra att allt arbete renderade i ett guld.

Berätta hur det var att tävla. Var det nervöst eller bara kul?

– Självklart är det nervöst men även jättekul! Vi har jobbat mycket med mental träning och det har hjälp oss att ha verktyg för att hantera vår nervositet. Sedan är det en jättebra stämning i kören och en stark vi-känsla vilket gör att man känner styrka i varandra.

Elizabeth All

Hur länge har du sjungit i kör och hur mycket tid investerar du i din hobby varje vecka?

– Jag har sjungit i kör i stort sett hela mitt liv. Jag kommer från en familj där vi alltid sjöng, så det har alltid varit en naturlig del av mitt liv. I nuläget så övar kören 4 timmar varje vecka. Utöver det har vi ibland coachningar på helger. Nu inför VM blev det extra intensivt med både coachningar och genrep. Inför jul då vi även har julkonserter tillsammans med en manskör blir det också väldigt mycket mer tid än 4 timmar per vecka.

Nu kanske någon läser och blir hemskt sugen på att prova körsång. Hur går man till väga på bästa sätt?

– Körsång är ju en av de stora folkrörelserna i Sverige. Det finns massor med olika körer på olika nivåer och med olika repertoarer. Det jag skulle rekommendera att man går in och googlar efter en kör som sjunger musik som tilltalar just dig. Det finns idag ett mycket stort utbud med bland annat prova på körer och alla kan sjunga körer, popkörer, kyrkokörer och förstås barbershopkörer. Dessutom finns det nu en kör på KTH som man kan börja i!

SVT-artikel om vinsten

YouTube-klipp från finalen