Till innehåll på sidan

Nu möjligt att använda del av ditt bidrag till forskning om covid-19

Publicerad 2020-03-31

Du som har bidrag från Vetenskapsrådet har nu möjlighet att under en kortare tidsperiod använda delar av dina medel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19.

Coronavirusets spridning visar att vi snabbt behöver ökad kunskap på området. Därför har Vetenskapsrådet beslutat om en tidsbegränsad möjlighet att använda forskningsmedel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19, oavsett vilken projektidé medlen beviljats för från början.

Detta innebär att du som har ett beviljat bidrag till forskning* har möjlighet att under en kortare tidsperiod använda dina medel till sådan forskning.

– I det läge vi befinner oss i är detta det enklaste och mest effektiva sättet att möjliggöra en snabb och tidsbegränsad forskningssatsning relaterad till den pågående covid-19 pandemin. Forskare slipper ägna tid åt att skriva nya ansökningar och att granska andra forskares ansökningar. Istället använder vi den kvalitetsgranskning av forskare som gjorts vid tidigare tillfällen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

De anmälningar om inriktning på tillfälliga insatser som anges i villkoren kommer också att ge oss en bild av forskningsbehoven, menar Sven Stafström.

– I ett lite längre perspektiv kommer vi att göra riktade utlysningar inom området. Vi jobbar nu med att ta fram underlag för utformning av dessa satsningar.

* (gäller inte bidrag till forskningsinfrastruktur)

Mer information (vr.se)