Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

EECS-skolans rutin för avfallshantering

RUTIN
Beslutsfattare:   Skolchef
Gäller från och med:   3 december 2019
Ändrad från och med: 29 november 2023
Diarienummer: J-2023-03-02
Ansvarig för översyn och frågor: Skolchef

1. Syfte

Syftet med denna rutin är att beskriva hur hanteringen av avfall från Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS) ska skötas för att säkerställa att det sker på ett säkert och miljöanpassat sätt enligt gällande lagkrav.

2. Omfattning/avgränsning

Denna rutin omfattar EECS-skolan och samtliga av dess avdelningar, institutioner och centra. Avfallshantering på KTH Campus hanteras centralt och beskrivs på intranätet .

3. Ansvar

  • Skolchef har det övergripande ansvaret för skolans avfallshantering.  

  • Enhetschef för infrastruktur och service är ansvarig för planeringen av skolans avfallshantering. Enhetschef ansvarar för att i samverkan med skolans kontaktperson från KTH Sustainability office hålla rutin för avfallshantering på EECS-skolan uppdaterad samt för att tillse att rutinen finns tillgänglig för medarbetarna.  

  • Alla som vistas i skolans lokaler är ansvariga att sortera sitt avfall enligt de regler och möjligheter som finns.   

4. Genomförande

Se karta över fraktionsrum/ soprum på intranätet Avfallshantering på KTH | KTH Intranät 

4.1 Farligt avfall

Farligt avfall ska hanteras på ett miljö- och arbetsmiljösäkert sätt enligt lagkrav. Se förteckning över bindande krav i KTH:s laglista.  

Allt farligt avfall skall dokumenteras och loggas innan det lämnar KTH. Transportdokument skall finnas för alla transporter av farligt avfall som lämnar skolan andra vägar än via ordinarie fraktioner i soprummen. Transportdokumenten ska vara signerade utav av skolan utsedda representanter (se tabell 1). Samtliga transportdokument ska lagras i en pärm avsedd för dessa på respektive plats samt kopior av dessa skall skickas in till service@eecs.kth.se. Avdelningschef ansvarar för att samtliga transporter av farligt avfall från avdelningen/centrat följer denna rutin. 

Tabell 1. Ansvar för loggning & rapportering   

Avfall 

Infrastruktur & Service   

VS   

Avdelning   

Batterier (små volymer)   

X (Electrum)   

X (campus)   

-   

Lysrör/ljuskällor   

X (Electrum)   

X (campus)   

-   

Toner   

X (Electrum)   

X (campus)   

-   

Kemavfall   

-   

-   

X*   

Batterier (större volymer), blyaccumulatorer   

-   

-   

X   

Verkstadsmetaller   

-   

-   

X   

*Kemavfall Electrum samlas in loggas och rapporteras utav ELAB   

4.1.1 Batterier och lampor

Batterier och lampor räknas som farligt avfall men mindre mängder batterier kan lämnas i batteriholkarna som finns i anslutning till skrivarrum. Mindre mängder ljuskällor lämnar du i lämpligt fraktionsrum.  

4.1.2 Toner från skrivare och kopiatorer

Toner räknas som farligt avfall och skall antingen lämnas i respektive fraktionsrum, se länk nedan, alternativt lämnas till infrastruktur och Service. Observera att tonern INTE får ligga i kartong när man lägger dem i tonerinsamlingskärl.

4.1.3 Datorer och elektronik

EECS-skolan förhåller sig till central rutin för utrangering av elektronisk utrustning.  Elektronisk utrustning lämnas i fraktionsrum.

4.1.4 Verksamhetsavfall

Avfall från t.ex. labb och verkstäder får ej lämnas i ordinarie kärl utan skall hanteras enligt verksamhetsspecifika rutiner.   

Däck

Byte av däck på skolans transportbil sker av leverantören av bilen, via ett serviceavtal. De däck som är uttjänta tas hand om av leverantören och EECS-skolan betalar miljöavgift för detta.

4.2 Källsortering i kök

4.2.1 Plastförpackningar

Mjukplast och hårdplast i form av torra och rengjorda förpackningar sorteras i samma kärl t.ex. plastpåsar, frigolit, lock, flaskor, plastfolie. Glöm inte att skölja ur med kallvatten om förpackningen är smutsig.   

4.2.2 Glasförpackningar

Glas i form av torra och rengjorda förpackningar sorteras i gemensamt kärl, t.ex. flaskor och burkar. Färgat och ofärgat glas källsorteras i samma kärl. Ej dricksglas, keramik, porslin! Större mängder som vid fester m.m. får inte lämnas i fraktioneringsmöbler utan direkt i fraktioneringsrum. 

4.2.3 Metallförpackningar

Metall i form av torra och rengjorda förpackningar sorteras i gemensamt kärl, t.ex. konservburkar, kapsyler, aluminiumfolie, värmeljushållare. Även kaviartuber går bra.   

4.2.4 Pantförpackningar

Förpackningar med pant, rengjorda och torra, sorteras i gemensamt kärl.   

4.2.5 Biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall 

I alla kök finns kärl för sortering av matavfall i bruna påsar under diskbänken. Personalen i lokalvården tömmer varje dag. 

4.2.6 Hushållsavfall

Här ingår övrigt avfall som inte är mat, glas-, metall- eller plastförpackning, t.ex. mjölkförpackningar. Men: batterier, ljuskällor och kontorspapper etc måste sorteras bort se ovan.  

4.3 Papper och grovsopor

4.3.1 Rent papper

Rent papper utan lim eller plast lägger du i någon av returpapperstunnorna som finns utplacerade i korridorer/skrivarrum märkta returpapper. Inga böcker får läggas i returpapperskärl.   

4.3.2 Wellpapp

Wellpapp lägger du i avsedda behållare i något av fraktionsrummen, eller någon av returpapperstunnorna som finns utplacerade i korridorerna/skrivarrum märkta wellpapp.  

4.3.3 Grovsopor

Grovsopor skall anmälas till service@eecs.kth.se för överenskommelse om upphämtning och skall förvaras på av avdelningen utsedd plats tills upphämtning kan ske. Grovsopor får inte placeras på allmänna/skolgemensamma platser eller där de kan påverka brandrisk eller utrymningsmöjligheter.  

5. Bilagor

6. Ändringslogg

Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn
04 2020-11-01 Uppdatering pga av nya lagkrav angående registrering av farligt avfall. Åsa Falck
05 2021-10-28 Uppdatering, text om däck. Åsa Falck
06 2022-01-03 Uppdatering om matavfall samt infogande av information från fd bilaga. Åsa Falck
07 2023-11-29 Tydliggjort ansvar och reviderat rutin Felicia Widing, Andreas Sjögren