Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Status på framtagning av systemstöd för tillgänglig video

VIDEO FÖR LÄRANDE

Publicerad 2020-09-25

Efter att Sunet i dagarna gjort det möjligt har nu KTH beställt tjänsten Reach som kommer göra det smidigare för lärare att uppfylla lagkraven på tillgänglighet. Enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) blir video som publiceras på myndighetens webb efter den 23 september tillgänglig om det finns undertexter och vid behov syntolkning.

Lunch ’n’ Learn-webbinarium

Video: Textning av video i KTH Play

Vad är bra att tänka på inför textning av video och hur gör man det rent tekniskt? I detta webbinarium får du lära dig hur du textar dina videos i KTH Play via Reachmodulen.

Presentatörer: Hannes Hagstrand (videoredigerare/videoproducent, Digitalt lärande, KTH) och Mats Åhrman (KTH IT).
Gå till Videon Textning av video (KTH Play) .
(Lunch 'n' Learn webbinarium 2020-10-28)

Motsvarande webbinarium finns på engelska

Se dokumentationen av webbinarium på engelska: "Video captioning in KTH Play"  (2 December 2020).

Funktioner i Reach

Reach är en tilläggsfunktion till Kaltura, videoverktyget som används i KTH Play. När tjänsten blir tillgänglig för slutanvändare på KTH kommer lärare i KTH Play kunna ta fram undertexter med hjälp av tjänsten.

Viss handpåläggning krävs

Reach har en funktion som automatiserar fram undertexter. Automatfunktionen kommer göra merparten av jobbet men viss manuell handpåläggning för korrigering kommer behövas. Hur mycket beroende på kvalitet på ljud och tal samt andel svåra/ovanliga begrepp.

Vad kommer tjänsten att kosta?

Sunet har satt prislappen för tjänsten till 7 euro per timme filmmaterial och KTH tittar för närvarande på hur kostnaden ska aggregeras och fördelas.

Detta händer härnäst

  1. KTH har beställt tjänsten via Sunet och försöker få den aktiverad så snart som möjligt.
  2. Så snart tjänsten är aktiverad, de nödvändiga tekniska anpassningarna är gjorda och kostnadsfördelningen är beslutad kommer tjänsten bli tillgänglig för slutanvändare. E-lärande uppdaterar informationen om textning av videoinspelat material på sidan textning av video .
  3. E-lärande arbetar fram manualer och rekommendationer för hur lärare ska använda tjänsten. 

Bra att veta

Ett undantag till lagen gäller liveinspelningar, som kan vara publicerade på en webbsida i otillgängligt format under 14 dagar.