Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

"Det fick mig att inse hur mycket som ligger i våra händer"

– internationella lärardagen

Publicerad 2023-10-04

På KTH har vi hängivna lärare som varje dag gör allt för att inspirera, utbilda och vägleda nästa generations ingenjörer, forskare och innovatörer. Lyssna på vad några av dem säger om viktiga ögonblick som har haft en stor inverkan på deras pedagogiska yrke.

Lärardagen är en internationell dag som hålls varje år den 5 oktober för att fira lärarnas arbete. Det är en påminnelse om lärarnas djupgående inverkan på individer och samhälle, och belyser deras avgörande roll i att forma framtiden genom att förmedla kunskap och färdigheter till studenterna. Idag uppmärksammar vi deras outtröttliga arbete med att söka kunskap och främja utbildning.

Lyssna på vad några av våra KTH-lärare har att säga om viktiga ögonblick som påverkat deras pedagogiska yrke, hur de påverkas av nya krav i utbildningsmiljön och deras bästa råd till studenter som strävar efter framgång.

Fredrik Lundevall, lärare i datavetenskap, åt lunch med en kollega som också var hans lärare på KTH när han var student.

– Vi träffade en bekant till mig, och jag presenterade min kollega och sa: Det här är Johan, det är han som har lärt mig allt jag vet om datavetenskap. Och min kollega Johan rättade mig direkt och sa: Nej, du lärde dig själv - jag visade dig bara. Det sammanfattar en lärares roll på ett mycket bra sätt.

Jana Tumova, lärare i robotik och AI, höll ett föredrag vid evenemanget Future Needs Giants. Ett evenemang som anordnades av KTH för gymnasietjejer för att få dem att engagera sig i vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (STEM).

– Efter föreläsningen kom en av tjejerna till mig och sa att hon aldrig hade tänkt på att utbilda sig inom robotik, men nu gör hon det. Det fick mig att inse hur mycket som ligger i våra händer.

Lars Jonsson, lärare i elektroteknik, tillhör den grupp lärare som gick den pedagogiska kursen LU1.

– Den lärde oss mycket om vilka verktyg vi ska använda. Och framför allt hur viktigt det är med tid på uppgiften; om jag vill att studenterna ska lära sig att räkna ska de ägna mycket tid åt att med att räkna.

Text och video: Charlotta Alnersson

Relaterade nyheter

MSc Sustainable Digitalisation

Nytt masterprogram i hållbar digitalisering

Stor efterfrågan från både studenter och personal på KTH har gjort att det nya masterprogrammet inrättats i rekordfart. Nu är det öppet för ansökan med studiestart i augusti 2024.

Läs artikeln
KTH International student ambassadors 2023

De har en nyckelroll i rekryteringen av nya studenter

Varje år guidar ambassadörerna nästan 100 grupper på campus, svarar på 2000 förfrågningar, besöker skolor och deltar i utbildningsmässor. Ungefär hälften av de tillfrågade presumtiva studenterna säger...

Läs artikeln

"Det fick mig att inse hur mycket som ligger i våra händer"

På KTH har vi hängivna lärare som varje dag gör allt för att inspirera, utbilda och vägleda nästa generations ingenjörer, forskare och innovatörer. Lyssna på vad några av dem säger om viktiga ögonblic...

Läs artikeln